Naslovna Civilno društvo CPD: Potrebna nulta tolerancija društva na rodno zasnovano nasilje nad devojčicama

CPD: Potrebna nulta tolerancija društva na rodno zasnovano nasilje nad devojčicama

4 minuta za čitanje
6
341
Stani uz mene

Beograd, 10. decembar 2021. –  Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se od 1950. godine širom sveta 10. decembra.

Tog dana 1948. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, koja je prvi sveobuhvatni akt i instrument zaštite ljudskih prava.

Na međunarodni dan ljudskih prava završena je i globalna kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja. U ovoj kampanji je učestvovao i Centar za prava deteta (CPD) iz Beograda.

CPD je sproveo akciju podizanja svesti društva sa ciljem nulte tolerancije na rodno zasnovano nasilje nad devojčicama.

Akcijom je ukazano na to da se neformalnim obrazovanjem ne smemo baviti samo onda kada se dogode incidenti i kada mediji izveštavaju o uznemiravajućim događajima seksualnog nasilja nad devojčicama.

CPD smatra da je neophodno urediti oblast neformalnog obrazovanja kako bi se osiguralo bezbedno, zdravo i podsticajno okruženje.

Nepostojanje odgovarajućih standarda i procedura u pravnim subjektima i organizacijama koji se bave neformalnim vidovima obrazovanja, kao i neblagovremeno reagovanje nadležnih organa dovelo je do nepoverenja u institucije i stvaranja klime u kojoj je najsigurnije ćutati i ne mešati se.

CPD podseća da, prema rezultatima istraživanja “Prepoznaj nasilje, reci ne”, svaka treća devojčica u Srbiji, uzrasta od 15 do 18 godina, prijavila je da je doživela seksualno nasilje, a manje od 3% devojčica obratilo se nadležnim institucijama.

Kako bismo osigurali bezbedno i podržavajuće okruženje za devojčice i svako dete u Srbiji, neophodno je uspostaviti jasan zakonodavni okvir u oblasti neformalnog obrazovanja i povezati različite sisteme kroz multisektorski pristup, uvesti standarde i procedure u svim privrednim subjektima (bilo da je reč o školama, školicama, klubovima, studijima i dr. oblicima neformalnog rada sa decom).

Pored toga, neizostavno je i informisanje i edukacija onih koji rade sa decom u neformalnom obrazovanju, zatim roditelja, kao i devojčica.

Video #STANIUZMENE nastao je u okviru kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja. Video je izradio Centar za prava deteta u okviru projekta „Zaštita devojčica od nasilja u neformalnom obrazovanju”, koji je finansijski podržao Biro za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona Ambasade SAD u Beogradu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konkurs za Regionalnu novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”

Banjaluka, 23. septembar 2022. – Otvorene su prijave za Regionalnu novinarsku nagrad…