Naslovna Vesti Crna Gora: Đukanović najpopularniji, pada podrška EU

Crna Gora: Đukanović najpopularniji, pada podrška EU

4 minuta za čitanje
0
452
CEDEM

Podgorica, 19. jul 2019. – Crnogorski građani najviše poverenja imaju u predsednika Mila Đukanovića, sistem obrazovanja i Srpsku pravoslavnu crkvu.

To je  pokazalo najnovije istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Istovremeno raste broj građana koji misle da Crna Gora ide pogrešnim putem, više građana je nezadovoljno nego zadovoljno radom Vlade, pada podrška EU, a značajan pad je zabeležila i vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS).

Istraživanje je pokazalo i da 45% građana misli da se Crna Gora kreće pogrešnim putem dok 30% smatra da ide pravim. Ostali ili ne znaju ili ne mogu da se izjasne.

Smanjuje se broj građana koji smatraju da Crna Gora ide pravim putem, a povećava se broj onih koji smatraju da Crna Gora ide pogrešnim putem“, kazala je direktorka CEDEM Milena Bešić.

Veći je broj građana koji nisu zadovoljni radom Vlade u odnosu na one koji su zadovoljni, pokazalo je istraživanje. Tako je veoma nezadovoljno radom vlade 31,5% građana.

Istraživanje je obuhvatilo poverenje u političare i političke stranke.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović na prvom je mestu sa prosečnom ocenom 2,44 na skali od 1 do 5. Slede lider Demokrata Aleksa Bečić, premijer Duško Marković i ministar prosvete Damir Šehović.

Kada je u pitanju poverenje u institucije, najveću podršku ima sistem obrazovanja, 52%, slede Srpska pravoslavna crkva sa 48 i zdravstveni sistem sa 45%. Najmanje poverenja ispitanici imaju u Crnogorsku pravoslavnu crkvu, 16,4%.

Istraživanje, koje je sprovedeno u periodu od 1. do 13. jula na uzorku od 1.002 ispitanika, pokazalo je i pad poverenja građana u političke partije Demokratsku partiju socijalista i Demokrate, dok, s druge strane, raste poverenje u Demokratski front (DF).

Najveći pad je zabeležila DPS koja je u odnosu na decembarsko istraživanje pala na 34 sa 41,5%.

Tu su i Demokrate sa padom na 14,6 sa 20,7%. Najveći rast zabeležio je DF koji je porastao na 15,5 sa 10,1%.

Istraživanje je pokazalo da DPS podržava 34%, DF 15,6 a Demokrate 14,6%.

Kada je u pitanju poverenje u EU, 58% ispitanika smatra da Crna Gora treba da bude u EU, što je pad u odnosu na decembar 2018. godine, kada je za ulazak u EU bilo 63,3%.

Istraživanje je pokazalo i da 46,6% građana smatra da treba da postoji samo SPC, dok nepunih 5% smatra da treba da postoji samo Crnogorska pravoslavna crkva, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Vesti
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…