Naslovna Borba protiv korupcije Crna Gora: Jačati kapacitete lokalnih samouprava u borbi protiv korupcije

Crna Gora: Jačati kapacitete lokalnih samouprava u borbi protiv korupcije

6 min read
0
477

Podgorica, 15. novembar 2017, ( PR pres servis) – Sistem borbe protiv korupcije na lokalnom nivou, kao ključne podržavajuće poluge mora, imati Vladu odgovornu građanima sa jednakim odnosim prema svim opštinama, kredibilnu Agenciju za sprečavanje korupcije i jako Tužilaštvo, poručeno je na nacionaloj konferenciji Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Konferencija “Misli lokalno – deluj lokalno! – Borba protiv korupcije na lokalnom nivou!”, je održana u okviru istoimenog projekta u saradnji sa nevladinim organizacijom (NVO) Bonum iz Peljvalja, Inkubator iz Kotora i Centar za istraživačko novinarstvo iz Podgorice, a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Izvršna direktorka CGO, Daliborka Uljarević, ukazala je da 63 odsto građana i građanki, po nalazima istraživanja te organizacije, prepoznaje korumpiranost lokalnih vlasti, a dominantno cene i da je, kako je navela, ista štetnost korupcije koja se odigrava na visokom nivou, kao i onoj nižim nivoima, poput lokalnog.

Ključni razlog razvoja korupcije je u njenoj nekažnjivosti odnosno nefunkcionalnom sistemu procesuiranja identifikovanih slučajeva korupcije kojeg karakteriše ispolitizovani i selektivni pristup nadležnih organa, a što svakako nije podsticajno za veći stepen aktivizma građana i prijavljivanje korupcije“, istakla je Uljarević.

Ona smatra da je neophodna posvećenost svih – kako nacionalnih vlasti u delu podržavajućeg okvira, tako i samih lokalnih vlasti koje, kako je kazala, moraju raskinuti sa politikom “nezameranja” i „osluškivati glas građana i građanki, a ne partije“.

Zato sistem borbe protiv korupcije na lokalnom nivou, kao ključne podržavajuće poluge mora, imati Vladu odgovornu građanima sa jednakim odnosom prema opštinama nezavisno ko u njima sprovodi vlast, kredibilnu Agenciju za sprečavanje korupcije i jako Tužilaštvo koje daje pečat borbi protiv korupcije neobojen neprimerenim političkim pritiskom, nedostatkom integriteta, stručnosti i hrabrosti“, poručila je Uljarević.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, smatra da je Crna Gora postigla određeni nivo pripreme za borbu protiv korupcije, kada je počela proces pregovaranja, ocenjujući da je potrebno mnogo više uraditi da bi se postigli rezultati na planu istrage, osuđenja i inkriminacije slučajeva visoke korupcije.

U većini slučajeva, korupcija koja se prijavljuje na svim nivoima govori o tome da lokalna samouprava nije imuna od toga. Slučaj „Košljun“ i drugi koji uključuju lokalnu samoupravu u Budvi zapravo su ilustracija toga i to je nešto što se nalazi u rukama prvosudnih organa za rešavanje“, naveo je Orav.

Zato, kako je istakao, lokalne samouprave moraju da ojačaju svoje kapacitete vezano za borbu protiv korupcije.

„To znači da se moraju stvoriti veće prilike da razvoj lokalne samouprave i unapređenje njihovih servisa prema građanima u svakom smislu. Razvoj lokalnih zajednica da aktivno učestvuje u borbi protiv korupcije je nešto što je neophodno da bi se desile prave promene. Jedini način da se borimo protiv korupcije jeste da se svi subjekti udruže u toj borbi – relevantna ministarstva, lokalne samourpave, pravosuđe i civilno društvo“, poručio je Orav.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Doktori protiv korupcije: Izrečenom presudom u korist uzbunjivača stvaraju se temelji zа konstituisаnje prаvne držаve po evropskim stаndаrdimа

Beograd, 15. oktobar 2018. –   Presuda Višeg suda u Beogradu u kori…