Naslovna Civilno društvo Crna Gora: Neophodno uvođenje romskih medijatora za kvalitetno obrazovanje

Crna Gora: Neophodno uvođenje romskih medijatora za kvalitetno obrazovanje

3 min read
0
453

Podgorica, 13. novembar 2017. (PR pres servis) – U Crnoj Gori je potrebno obezbediti odgovarajući kvalitet obrazovanja i brige za svu romsku decu kroz intenziviranje dodatne nastave, kao i angažovati asistente koji govore Romski i Albanski jezik u cilju prevazilaženja jezičke barijere, saopštio je izvršni direktor nevladine organizacije (NVO) Mladi Romi Samir Jaha.

On je na konferenciji  „Integracija Roma i Egipćana kroz obrazovanje – Mogućnosti i izazovi“, koju su organizovali Ministarstvo prosvjete Crne Gore, Koalicija Zajedno za uključivanje Roma i Egipćana u Crnoj Gori kroz transparentne i održive javne politike i Romski obrazovni fond, kazao da su od početka godine sprovodili istraživanje u saradnji sa školama.

U tom istraživanju je, kako je pojasnio, učestvovalo 27 škola u kojima ima dece RE zajednice i u skladu sa tim su doneli generalne preporuke.

Mislim da je potrebno obezbediti odgovarajući kvalitet obrazovanja i brige za svu romsku djecu kroz intenziviranje dodatne nastave, pre svega mislim na učenje jezika i savladavanje izostavljenog gradiva uz pomoć asistenata u nastavi. Potrebno je imati asistente koji govore Romski i Albanski jezik u cilju prevazilaženja jezičke barijere“, naveo je Jaha.

Prema njegovim rečima, bilo bi potrebno da se napravi poseban program dopunske nastave za literalno i matematičko opismenjavanje dece.

Mišljenja smo da je za svu decu potrebno obezbediti jedan obrok u školi, kao i redovne medicinske preglede. Mislimo da je potrebno intenzivnije raditi na podizanju sviesti o značaju obrazovanja i smanjenju barijera između romske dece i većinske zajednice kroz zapošljavanje većeg broja medijatora koje bi trebalo vode obrazovani predstavnici RE zajednice“, istakao je Jaha.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Share Fondacija: Vratiti ustavnu garanciju u Zakon o zaštiti podataka o ličnosti

Beograd, 18. oktobar 2018. – Pravno ograničenje kojim se policiji, obaveštajn…