Naslovna Vesti Crna Gora: Odustajanje od ratifikacije Pariskog klimatskog sporazuma značilo bi i odustajanje od Evropske unije

Crna Gora: Odustajanje od ratifikacije Pariskog klimatskog sporazuma značilo bi i odustajanje od Evropske unije

6 minuta za čitanje
0
841
klimatske promene

Podgorica, 10. oktobra 2017. – Povodom najavljenog glasanja u vezi ratifikacije Pariskog klimatskog sporazuma u Skupštini Crne Gore saopštenjem za javnost oglasila se Koalicija 27.

Ova koalicija okuplja 20 organizacija civilnog društva posvećenih zaštiti životne sredine, a koje su okupljenje u cilju praćenja pregovora u okviru Poglavlja 27.

Koalicija 27 želi da podseti crnogorsku javnost da je  Pariski klimatski sporazum civilizacijska tekovina i jedan od ključnih aspekata pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji.

U tom smislu njegova ratifikacija ne sme biti pod znakom pitanja, jer odustajanje od ratifikacije ovog sporazuma značilo bi i odustajanje od Evropske unije, upozorava Koalicija 27.

Podsećamo, Pariski sporazum kao globalni pravno obavezujući sporazum usvojen je u decembru 2015. godine sa ciljem da se povećanje globalne temperature ograniči na ispod 2°C.

Da bi sporazum stupio na snagu, bilo je potrebno da ga ratifikuje preko 55 zemalja svijeta, koje zajedno čine preko 55% svetskih emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Oba uslova su ispunjena u do sada rekordnom roku i za manje od godinu dana ovaj sporazum je stupio na snagu. Ovakav nezapamćen izraz političke volje i jedinstva širom sveta tumači se kao jasan znak da je međunarodna zajednica svesna potrebe hitnog preduzimanja mera u borbi protiv klimatskih promena.

Koalicija 27 podseća da se ‘’Crna Gora, kao članica UN-a, potpisivanjem Pariskog sporazuma, u aprilu 2016. godine obavezala  da će se pridružiti ostatku međunarodne zajednice i smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte''.

Osim toga, navodi se u saopštenju, kao članica Energetske zajednice i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Crna Gora se obavezala da će ispuniti i ciljeve Energetske zajednice i Evropske unije iz područja obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i smanjenja gasova sa efektom staklene bašte.

Pred Crnom Gorom je sada ostao još samo jedan korak, a to je da ratifikacijom Pariskog klimatskog sporazuma u Parlamentu Crne Gore i formalno potvrdi opredeljenje da pruži pravičan doprinos u globalnoj borbi protiv klimatskih promena, ali i pokaže spremnost na njegovu odlučnu primenu kroz izradu dugoročne Strategije niskokarbonskog razvoja kako bi smo se adekvatno pripremili za nastupajuće izazove u promenjenoj klimi, ukazuje Koalicija 27.

‘’Taj proces nije jednostavan niti se može desiti preko noći ali kako je za ulaganja u energetsku infrastrukturu potreban dug vremenski rok, sa njim treba početi odmah ako želimo blagovremeno uhvatiti korak sa zemljama EU’’, ocenjuju iz Koalicije 27 i dodaju da je nakon ratifikacije u Pariskog sporazuma, kao prioritetno, potrebno pristupiti razvoju i reviziji okvirne legislative oblasti energetike i klimatskih promena u skladu sa ciljevima ovog sporazuma i legislativom Evropske Unije. 

Koalicija 27 smatra da ‘’Crna Gora ne sme ignorisati činjenicu da je u Evropi već uveliko započeo proces energetske tranzicije i očigledno je da će se nastaviti zbog čega će i u Regionu Jugoistočne Evrope morati doći do promene energetske paradigme, uglavnom pod uticajem obaveza koje proizilaze iz procesa pridruživanju EU kao i delovanja tržišnih pritisaka na sadašnje ključne aktere, posebno u elektroenergetskom sektoru’’.

Zemlje koje se nadaju ulasku u EU moraju preći na održive, obnovljive izvore energije i značajno unaprediti energetsku efikasnost i sa tim se treba početi odmah, piše u saopštenju.

Stoga, Koalicija 27 poziva sve članove Parlamenta Crne Gore da ozbiljno shvate svoju dužnost u odnosu na javni interes, održivu budućnost i međunarodnu poziciju Crne Gore i da glasaju za ratifikaciju Pariskog klimatskog sporazuma.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Vesti
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konvent: 2020. je bila teška godina za proces evropskih integracija

Beograd, 14. 10.2021. – Nacionalni konvent o EU (NKEU), kao i prethodnih  godina, iz…