Naslovna Civilno društvo Crna Gora: Zakon o igrama na sreću ne sme se opet raditi iza zatvorenih vrata

Crna Gora: Zakon o igrama na sreću ne sme se opet raditi iza zatvorenih vrata

5 minuta za čitanje
0
769
Ana Novaković

Podgorica, 09. februar 2017. (CRNVO) –  Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) još jednom apeluje na Ministarstvo finansija da prilikom izrade Zakona, obavezno omogući učešće NVO predstavnika u radnoj grupi.

Ministarstvo finansija objavilo je na svojoj internet stranici informaciju da će se Zakon o igrama na sreću izrađivati uz angažovanje konsultanata, kao i da će “Nakon njegove pripreme tekst, u skladu sa propisima, biti dostupan javnosti kroz mehanizam javne rasprave, putem koje će sve zainteresovane strane biti u prilici da doprinesu izradi što kvalitetnijih rešenja.”

Najavljeni način izrade  Zakona o igrama na sreću, koji će tek u fazi nacrta biti dostupan javnosti na komentare, na javnoj raspravi, sužava prostor za suštinski uticaj na tekst zakona, ocenila je Ana Novaković, izvršna direktorka CRNVO.

Taj uticaj se najbolje može ostvariti u ranoj fazi oblikovanja propisa, ili u radu radne grupe, upozorava Novaković. Kao što je već ustaljena praksa prilikom donošenja zakona, izmene koje uslede nakon dostavljanja nacrta zakona javnosti su minimalne. Na ovaj način podilazi se formi a ne suštini.

CRNVO podseća da je ministarstvo u obavezi da u skladu sa  Uredbom o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i NVO,  sprovede konsultovanje sa NVO u najranijoj fazi izrade propisa, kao i da uključi predstavnike NVO u radnu grupu za izradu propisa.  U skladu sa Uredbom o načinu i postupku sprovodjenja javne rasprave u izradi zakona, ministarstvo nakon izrade nacrta treba da stavi zakon na javnu raspravu.

Razlozi za veliko interesovanje NVO za ovaj propis opravdane su, jer su nevladine organizacije direktno “pogođene” ovim propisom na način što se njime uređuje finansiranje projekata NVO iz 6 oblasti, objašnjava Novaković. Takođe, ovaj zakon u vezi je sa izmenanama i dopunama  Zakona o NVO u delu finansiranja, te je neophodno  da ova dva procesa budu komplementarna, dodaje izvršna direktorka CRNVO.

Zbog kontinuiranog kršenja Zakona o igrama na sreću, u delu koji se odnosi na dodelu sredstava za projekte NVO, u tu svrhu je u prethodnih    nekoliko  godina dodeljeno oko 8 miliona evra manje  nego što je to bilo predivđeno zakonom. Dugogodišnje  kršenje Zakona prvi put jasno je apostrofirala i Evropska komisija u Izvestaju o Crnoj Gori, što potvrđuje ozbiljnost i proverenost naših navoda, izjavila je Novaković.

S tim u vezi,  CRNVO još jednom poziva Ministarstvo da proces  izrade Zakona o igrama na sreću učini javnim od najranije faze, te poštujući propise omogući učešće NVO predstavnika,. U suprotnom, ovaj zakon će se opet izrađivati iza zatvorenih vrata, upozorava Ana Novaković.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Apelacioni sud da pošalje jasnu i nedvosmislenu poruku da zločini protiv neistomišljenika ne mogu da ostanu nekažnjeni

Beograd, 06. jul 2020. – Fondacija „Slavko Ćuruvija“ ocenila je da će odluka Apelacionog s…