Naslovna Politika Crnjanski: Srbija u izbornoj i političkoj krizi

Crnjanski: Srbija u izbornoj i političkoj krizi

4 minuta za čitanje
0
119
Vukosava Crnjanski

Beograd, 22. decembar 2019. – „Daleko smo od slobodnih i fer izbora“, izjavila je direktorka nevladine organizacije CRTA Vukosava Crnjanski i ocenila da su “popravke” izbornih uslova, dogovorene uz posredovanje evroparlamentaraca, “tehničke prirode“ i da se Srbija nalazi u „izbornoj i političkoj krizi“.

Ona je u serijalu Kvaka 23 ukazala da je vlast jedna od prepreka za promene.

Ona je za odluke koje se odnose na REM i obaveze javnih servisa tokom kampanje, ali i izuzimanje iz tih obaveza komercijalnih emitera sa nacionalnim pokrivanjem, rekla da “predstavljaju pogoršanje”.

Crnjanski je novinarki Danici Vučenić rekla da razgovor u parlamentu Srbije predstavlja “važan iskorak” i ocenila da posredovanje evroparlamentaraca „znači da nismo ostavljeni da problem rešavamo sami”.

Iako je samim činom ulaska u dijalog “vlast na neki način učinila ustupak”, ona smatra da je to istovremeno “očigledno i najviše što smo kao društvo uspeli da postignemo, kada su u pitanju izbori i razgovori o izborima”.

Prema njenim rečima, i opozicioni Savez za Srbiju, „iako fizički nije bio prisutan u sali Skuštine, ipak je akter u dijalogu, jer se viđa sa posrednicima iz Evrope i komentariše zbivanja i odluke u vezi sa izbornim uslovima”.

Popravke izbornih uslova tehničke su prirode, ali je vlast priznala da postoji problem koji je internacionalizovan. Od nečega mora da se počne, kako bi se došlo do suštinskih promena”, konstatovala je Crnjanski.

Kao direktorka organizacije kojoj su u fokusu izbori, izborni uslovi, delovanje insititucija i koja na izborima ima posmatračku misiju, ona je ukazala da je izborni proces u ozbiljnom problemu i krizi, uverena da je pomak bio moguć da su u martu prihvaćene kratkoročne preporuke CRTE.

Sada se došlo dokle se došlo, iskorak nije suštinski i mora se raditi dalje, naglasila je Crnjanski i ponovila „da smo daleko od slobodnih i fer izbora, ali videćemo kako će se ponašati insititucije koje treba da štite prava građana i koliko će dogovorene tehničke promene biti implementirane”.

Ona je predvidela da Agencija za borbu protiv korupcijeneće samostalno, bez pritiska građana, odlučivati u korist građana ili opozicije, iako je rok za odluke na prigovore skraćen na pet dana”.

Crnjanski, ipak, smatra da je “bolje boriti se, nego sedeti skrštenih ruku i pustiti da procesi odu u goru fazu od ove ili one tokom beogradskih ili predsedničkih izbora”.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Spremo: Društveni dijalog kao ozbiljan način pristupa i izveštajima domaćih organizacija

Beograd, 29. maj 2020. – “Kritike sa međunarodnog nivoa na neki način bivaju adresir…