Naslovna Vesti Srbija Crnjanski: Stvoreno ogromno nepoverenje u rad istraživačkih novinara i civilnog društva

Crnjanski: Stvoreno ogromno nepoverenje u rad istraživačkih novinara i civilnog društva

3 minuta za čitanje
0
31
Vukosava Crnjanski

Londom, 11. septembar 2021. – Uprkos tome što je  međunarodna Radna grupa za finansijsku akciju (FATF), kao globalni nadzorni organ za pranje novca i finansiranje terorizma, još 2016. poništila upozorenje iz doba 11.septembra da su neprofitne grupe “posebno ranjive” na finansiranje terorizma, mnoge vlade su proglasile sezonu napada na nevladine organizacije, piše Gardijan.

Zamrzavale su im račune i hapsile njihove članove, često pod često lažnim optužbama za pranje novca ili dopremanje novca teroristima, piše londonski list, pozivajući se na nalaze analitičara Rojtersa, ukazujući da je to širom sveta doprinelo gušenju okruženja za civilna društva.

Osvrćući se na zloupotrebe poništenog upozorenja FATF, organizacije koju je osnovala Grupa 7 i čije je sedište u Parizu, Gardijan među primerima iz mnogih zemalja u svetu pominje Srbiju i beogradski Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Ta organizacija, zajedno sa više desetina drugih, “za koje se smatra da su kritički nastrojene prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću“, našla se u junu 2020.godine na listi Uprave za sprečavanje pranja novca da bi se uvtrdilo da li imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca.

Žele da nas prikažu kao ljude koji postaju bogati, koji voze skupe automobile, koji su bogati strani agenti“, izjavila je za Gardijan osnivačica i direktrorka CRTE Vukosava Crnjanski, koja ukazuje da su nevladine organizacije u medijima izložene klevetničkoj kampanji, kao elitističke i nepatriotske.

Vlada Srbije nije izvršila nalog, usred negodovanja FATF i međunarodnih posmatrača, ali Crnjanski kaže da je šteta već učinjena, prenosi Gardijan.

List konstatuje da međunarodni sistem osposobljen za borbu protiv terorizma, dve decenije posle 11.septembra, “desničarske populističke vlade zloupotrebljavaju kako bi suzbile neslaganje“.

Pokušavamo da razvijemo demokratiju, da ojačamo institucije … Radi se o poverenju u naš rad, a ljudi se sada plaše da nam priđu. Stvoreno je ogromno nepoverenje u rad istraživačkih novinara i civilnog društva”, ocenila je Crnjanski.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konvent: 2020. je bila teška godina za proces evropskih integracija

Beograd, 14. 10.2021. – Nacionalni konvent o EU (NKEU), kao i prethodnih  godina, iz…