Naslovna Civilno društvo CRTA: 46 preporuka za unapređenje kvaliteta rada Narodne skupštine

CRTA: 46 preporuka za unapređenje kvaliteta rada Narodne skupštine

3 minuta za čitanje
0
298
CRTA

Beograd, 19. jul 2019. – Sužavanje upotrebe hitnog postupka za usvajanje zakona, ograničenje prakse objedinjene raprave u plenumu i sprečavanje podnošenja gotovo istih amandmana.

Ovo su samo neke od preporuka sa kojima će organizacija CRTA izaći pred predsednicu Parlamenta.

Organizacija Crta predstavila je u Medija centru 46 preporuka koje se tiču kvaliteta rada u Skupštini, usvajanja budžeta, poslaničkih pitanja, javnog slušanja, nezavisnih institucija, odbora i radnih tela, godišnjeg programa Skupštine, informisanosti javnosti i izmena zakonodavnog okvira za rad Narodne skupštine.

Među preporukama CRTE su i uvođenje roka za stavljanje svih dospelih predloga zakona na dnevni red, obezbeđivanje dvostrukog vremena za raspravu o budžetu i omogućavanje poslaničkih pitanja bilo kog dana tokom poslednje nedelje rada parlamenta u tekućem mesecu.

Direktorka organizacije Vukosava Crnjanski naglasila je na konferenciji za novinare da „ovo nikako nije konačna lista preporuka“.

Ona je kazala da su preporuke nastale iz želje za platformom za dijalog da bi „prevazišli krizu u Narodnom parlamentu“.

Mi smo svedoci da je ozbiljna kriza u društvu kada pričamo o dijalogu. Ta kriza dijaloga se prelila na Parlament, svedoci smo da se ona sad nazad preliva u društvo i mi smo osetili potrebu, i odgovornost pre svega, da izađemo sa preporukama kao platformom za vraćanje dijaloga u Narodnu skupštinu“, ocenila je Crnjanski.

Koordinatorka inicijative Otvoreni parlament Tara Tepavac navela je par ključnih nalaza iz njihovih skorijih analiza o radu Narodne skupštine, postupak izrade zakona i usvajanje zakona kao i same diskusije.

Od 2016. godine zaključno sa junom ove godine usvojen je 431 zakon, tokom 274 dana rada Narodne skupštine, a to govori da postoji veoma ograničena rasprava o samom sadržaju zakona„, ocenila je ona.

Ona je istakla da su u izradi preporuka pokušali da odgovore na dve vrste problema koje vide u radu parlamenta, jedni se tiču toga da neki mahanizmi nisu dovoljno precizirani i razvijeni, a drugi deo se odnosi na način na koji oni te mehanizme primenjuju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNDP: Kampanja “Tiče me se” – Za komšiluk koji ne zatvara oči pred nasiljem

Beograd, 25. novembar 2020. – Povodom obeležavanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ž…