Naslovna Borba protiv korupcije CRTA: Milenko Jovanović dobitnik priznanja “Hrabri glas” za 2021. godinu

CRTA: Milenko Jovanović dobitnik priznanja “Hrabri glas” za 2021. godinu

4 minuta za čitanje
0
212
Milenko Jovanović

Beograd, 06. oktobar 2021. – Uzbunjivač Milenko Jovanović braneći profesionalni integritet, a time i javni interes, usprotivio se odluci direktora Agencije za zaštitu životne sredine da se bez odobrenja stručnjaka menjaju kriterijumi za ocenjivanje kvaliteta vazduha nakon čega je dobio otkaz.

Milenko Jovanović dobitnik je Crtinog priznanja “Hrabri glas” za 2021. godinu.

Priznanje “Hrabri glas” Crta dodeljuje za građansku hrabrost i aktivizam kako bi pružila podršku pojedincima i organizacijima, koje ne odustaju od borbe za javni interes, i u doba opšte apatije i nepoverenja idu napred i primerom pokazuju da su promene moguće.

Kao načelnik Odeljenja za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Jovanović je javno ukazivao na ključnu promenu u načinu ocenjivanja kvaliteta vazduha, koja je dovela do toga da se izuzetno zagađen vazduh predstavlja samo kao zagađen.

Zbog toga je, iako nikad nije bio disciplinski kažnjavan, u novembru 2020. godine dobio otkaz.

Viši sud u Beogradu je u martu 2021. godine doneo odluku da Milenko Jovanović mora biti vraćen na posao. To je privremena mera dok slučaj ne dobije sudski epilog, piše u saopštenju Crte.

Svi treba da znaju da ne smeju da rade protiv sebe, protiv svog vrednosnog sistema i da ne treba da se plaše. Mnogo teško pada kad vidite stručne ljude da ćute. Znaju da nešto nije u redu, ali ćute. Čega se plaše? Ne mogu svi dobiti otkaze. Važno je da se izbore da sistem bude bolji i da ne pristanu na nešto što potpuno urušava državu, njih, njihove porodice“, rekao je Jovanović.

Rezultati Crtinog istraživanje “Stavovi građana Srbije o učešću u demokratskim procesima 2020” pokazuju da kada je reč o građanskom aktivizmu, dve trećine građana nije učestvovalo ni u jednoj akciji ili inicijativi kako bi rešili neki problem u lokalnoj zajednici.

Među onima koji nisu učestvovali, najveći broj navodi da je razlog to što ne veruju da mogu nešto postići i uticati na promene u svom okruženju.

Crta dodeljuje priznanje “Hrabri glas” od 2018. godine, a dobitnici priznanja prethodnih godina bili su uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović, Marija Lukić iz Brusa i inicijativa “Ne damo niški aerodrom”.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Šabić: Slučaj Aleksandra Obradovića pokazuje da je Zakon o zaštiti uzbunjivača faktički dezavuisan

Beograd, 22. septembar 2022. – Advokat Rodoljub Šabić izjavio je da primer uzbunjiva…