Naslovna Politika CRTA: Ne postoje zvanični podaci o zadovoljstvu građana kvalitetom usluga koje im pruža javna uprava

CRTA: Ne postoje zvanični podaci o zadovoljstvu građana kvalitetom usluga koje im pruža javna uprava

3 minuta za čitanje
0
117
CRTA

Beograd, 04. mart 2020. – Administracija u Srbiji je i dalje preglomazna i nedovoljno efikasna, ocenjeno je u Izveštaju o stanju reforme javne uprave Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Izveštaj je sačinjen u sklopu regionalnog projekta „Zapadni Balkan u procesu pristupanja EU: ispunjavanje političkih kriterijuma“.

Iako svakih deset punoletnih građana opslužuje jedna osoba zaposlena u javnoj upravi (599.247 zaposlenih u organima uprave), ne postoje zvanični podaci o zadovoljstvu građana kvalitetom usluga koje im se pružaju“, navedeno je u Izveštaju,

Kao jedan od većih problema u vezi s podizanjem profesionalnog nivoa administracije navedeno je to da se 63 odsto visokih državnih službenika postavlja u svojstvu vršilaca dužnosti i bez konkursa.

Takav, lako zamenljiv kadar podložan je manipulaciji u svrhu političke podobnosti“, navedeno je u saopštenju.

Podseća se i da još uvek nije usvojena Strategija za decentralizaciju, koja bi trebalo da bude jedan od stubova reforme javne uprave.

Nijedna lokalna samouprava nije dobila od državnih revizora pozitivnu ocenu za finansijsko poslovanje, a neuređenost finansija gradova i opština se direktno odražava na slab kvalitet usluga koje građani dobijaju na lokalnom nivou“, naveli su iz CRTA-e.

Pored ostalog, zamera se i usvajanje dokumenata javnih politika po ubrzanoj proceduri, pa je tako od početka 2018. do decembra 2019. godine 128 zakona usvojeno koristeći ovaj mehanizam, nasuprot 222 u redovnoj proceduri, što čini 57 odsto od ukupno usvojenih zakona.

Kako je ukazano, pozitivna promena ogleda se u nameri države da pomeri fokus na digitalizaciju usluga, raste broj korisnika portala E-uprava (983.652), ali istovremeno istraživanja pokazuju da je polovina građana Srbije digitalno nepismena.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Spremo: Društveni dijalog kao ozbiljan način pristupa i izveštajima domaćih organizacija

Beograd, 29. maj 2020. – “Kritike sa međunarodnog nivoa na neki način bivaju adresir…