Naslovna Civilno društvo CRTA organizuje prvu “Nedelju prava javnosti da zna” u Srbiji

CRTA organizuje prvu “Nedelju prava javnosti da zna” u Srbiji

2 minuta za čitanje
0
312
Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost - CRTA

Beograd, 21. septembar 2018. – Prva "Nedelja prava javnosti da zna" u Srbiji počinje u ponedeljak 24. septembra a završava se u petak 28. septembra obeležavanjem  "Međunarodnog dana prava javnosti da zna".

Pravo javnosti da zna je veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem.

Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija. Od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac.

S tim u vezi, CRTA u okviru kampanje "Srbija do informacija",  organizuje  uličnu akciju pod nazivom “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?” koja će se održati u Valjevu, u sredu 26.septembra na Gradskom trgu, od 11 do 13 časova.

Na akciji će građani moći da preko Deda Mraza pošalju pismo u kojem će tražiti određene informacije od javnog značaja, saopštili su organizatori ove ulične akcije.

 Ulične akcije pod nazivom "Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?" biće održane i u Prijepolju, Užicu, Smederevu i Somboru.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNS pozvao međunarodne novinarske organizacije da podrže zahteve Maje Pavlović

Beograd, 24. avgust 2019. – Udruženje novinаrа Srbije (UNS) saopštilo je da je poslа…