Naslovna Politika CRTA počela posmatranje izbornog procesa u Beogradu

CRTA počela posmatranje izbornog procesa u Beogradu

3 min read
0
416
Posmatračka misija ''Građani na straži''

Beograd, 1. februar 2018. – Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) saopštio je da od danas njihova posmatračka misija "Građani na straži" počinje dugoročno posmatranje izbornog procesa u Beogradu, i to u svih 17 gradskih opština.

Kako su naveli, 50 posmatrača obučenih po najvišim međunarodnim standardima, posmatraće i prikupljati informacije o sprovođenju izborne kampanje, eventualnim nepravilnostima i izveštavanju medija o kampanji.

"Iz dugoročnog posmatranja trenutno je izuzeto posmatranje rada izborne administracije, jer do ovog trenutka domaćim posmatračima kojima je Gradska izborna komisija konstatovala ispunjenje uslova za posmatranje 17. januara, još uvek nije omogućeno prisustvo sednicama GIK-a", naveli su iz CRTE.

CRTINI posmatrači biće raspoređeni u svim beogradskim opštinama, što će omogućiti, kako su istakli, jednak pristup informacijama o toku i trendovima izbornog procesa.

Oni su pozvali građane da prate izbornu kampanju i da CRTI dostavljaju informacije sa terena o toku kampanje, mogućim incidentima, pritiscima na birače, zloupotrebama javnih resursa u kampanji, kao i drugim eventualnim nepravilnostima u kampanji. 

Ove informacije građani mogu poslati na CRTA Twitter i Facebook naloge, putem e-maila kontakt@gradjaninastrazi.rs, ili telefonom na: 069/232 1901.

CRTA je ukazala i na obavezu medija da ravnopravno, blagovremeno, istinito i potpuno informišu građane o svim izbornim listama na beogradskim izborima. 

"Ukoliko građani smatraju da postoje elektronski mediji koji krše neku od ovih obaveza, ili smatraju da su im prava na objektivno informisanje ugrožena, CRTA je ponudila aplikaciju rem.građaninastrazi.rs, koja omogućava građanima automatsko slanje žalbi nadležnoj instituciji za nadzor elektronskih medija, Regulatornom telu za elektronske medije", saopštila je ta organizacija.

O nalazima dugoročnog posmatranja, CRTA će izveštavati javnost kroz redovne konferencije za medije, a završni izveštaj o posmatranju biće objavljen nakon proglašenja konačnih izbornih rezultata, odnosno završetka izbornog procesa u Beogradu.

Izbori u Beogradu zakazani su za 4. mart.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Cenzolovka: NUNS ne može da napada integritet novinara

Beograd, 21. oktobar 2018. –  Burna, na momente žestoka, uvredljiva, neprijatna…