Naslovna Civilno društvo CRTA povodom nespremnosti institucija da štite slobodne izbore

CRTA povodom nespremnosti institucija da štite slobodne izbore

3 minuta za čitanje
0
181
glasanje

Beograd, 21. avgust 2019. – Odluku Posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu da odbaci krivičnu prijavu, koju je CRTA povodom nepravilnosti uočenih na dan lokalnih izbora u Lučanima podnela protiv NN izvršioca iz opštinske uprave Šida, ta organizacija vidi kao još jedan primer nespremnosti institucija da sprovode zakone.

Među više od 200 automobila registrovanih izvan opštine Lučani, koji su primećeni 16. decembra 2018. godine u Lučanima ispred biračkih mesta, bilo je i vozilo koje pripada opštinskoj upravi Šida.

Iz konfuznog obrazloženja odluke tužilaštva da nije došlo do zloupotrebe službenog položaja i javnih resursa nazire se zaključak da je u spornom automobilu, zajedno sa službenim vozačem, bio pomoćnik predsednika opštine Šid, koji je baš tog dana (u nedelju) išao u posetu JP ‘Dragačevo putevi’ iz Guče radi, citiramo, zajedničkog sagledavanja svih pozitivnih aspekata zamene postojeće rasvete sa led rasvetom koju će JP ‘Dragačevo putevi’ Guča izvršiti na teritoriji opštine Lučani“, navodi CRTA.

Dodaju i da je kao dovoljne dokaze tužilaštvo uvažilo pozivno pismo direktora JP “Dragačevo putevi”, putni nalog i izveštaj pomoćnika predsednika Opštine Šid o službenom putu.

Nije se upitalo zbog čega je baš opštinska vlast Šida kompetentna i pozvana da se bavi rasvetom u stotinama kilometara udaljenim Lučanima, zašto baš u datom periodu, zašto toliko hitno da je sastanak morao biti održan na neradni dan itd. Zbog svega toga, odluka tužilaštva ne može da nas ubedi da na delu nismo videli još jedan slučaj zloupotrebe javnih resursa u svrhe političke kampanje, što je jedan od ključnih problema izbornog procesa na koje dosledno upozoravamo“, ističe CRTA.

U svetlu razgovora o izbornim uslovima koji se upravo vode, primer “šidskog vozila i lučanske rasvete” pokazuje koliko još Srbija mora ozbiljno da radi na unapređenju izbornih uslova i dubinskim sistemskim promenama.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konkurs za osnaživanje medijskih sloboda i borbu protiv rodnog i porodičnog nasilja na Zapadnom Balkanu

Vašington, 05. avgust 2020. – Otvoren je poziv za predloge projekata koji doprinose osnaži…