Naslovna Civilno društvo CRTA: Upravni sud presudio da je izborna komisija u Pećincima prekršila zakon

CRTA: Upravni sud presudio da je izborna komisija u Pećincima prekršila zakon

4 min read
0
359
Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost - CRTA

Beograd, 28. decembar 2017. – Upravni sud utvrdio je da Opštinska izborna komisija (OIK) u Pećincima nije postupila po zakonu kada je bez obrazloženja odbila prigovor birača iz Pećinaca na odluku Komisije o uskraćivanju ovlašćenja organizaciji Crta da posmatra lokalne izbore, saopštila je Crta.

Kako se navodi na sajtu Crte, u presudi se navodi da rešenje Komisije o odbijanju prigovora građanina nije bilo zakonito, jer nije sadržalo u zakonu utemeljeno relevantno obrazloženje za odbijanje prigovora birača.

Opštinska izborna komisija ima rok od 48 sati da ponovo odluči o prigovoru birača na uskraćivanje akreditacije Crti.

Crta je ocenila da presuda ukazuje na neodgovorno i neprofesionalno postupanje Opštinske izborne komisije čiji je zadatak upravo da obezbedi sprovođenje slobodnih i fer izbora.

"Kao posledica ovakvog rada OIK-a, smatramo da je otvoren prostor za sumnju u zakonitost izbornog postupka u Pećincima jer na biračkim mestima nije bilo nezavisnih posmatrača čiji je zadatak da informišu javnost o kvalitetu izbornog procesa i obezbede brzu reakciju u slučaju kršenja izbornih procedura", navela je Crta.

Dodajući da presuda ne može da utiče na ponavljanje izbora, Crta je istakla da je presudom vraćen makar deo izbornih radnji OIK-a u zakonske okvire.

"Nadamo se da će ova presuda kao primer sudske prakse omogućiti budućim naporima nezavisnih, građanskih posmatrača da neometano prate izborne procese i objektivno informišu građane o jednom od najvažnijih procesa u demokratskom društvu", navela je Crta.

Opštinska izborna komisija Pećinci nije dozvolila organizaciji Crta da prati rad biračkih odbora i Opštinske izborne komisije na vanrednim lokalnim izborima 24. decembra, jer, kako su naveli, "Crta ne ispunjava uslove za posmatranje izbora".

Crta je tu informaciju dobila usmenim putem od sekretarke OIK Pećinci jer, kako je obrazložila, "nemaju obavezu da o tome obaveste pisanim putem". Povodom neobrazloženog odbijanja prijave, Crta je podnela i krivične prijave protiv predsednice i sekretarke Opštinske izborne komisije Pećinci.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Poziv za učešće na programu obuke u oblasti javnih finansija i borbe protiv korupcije

Prokuplje, 20. oktobar 2018. – Toplički centar za demokratiju i ljudska prava organi…