Naslovna Civilno društvo CRTA: Vlast apsolutno dominantna na televizijama s nacionalnom pokrivenošću tokom vanrednog stanja

CRTA: Vlast apsolutno dominantna na televizijama s nacionalnom pokrivenošću tokom vanrednog stanja

4 minuta za čitanje
0
273
CRTA

Beograd, 16. maj 2020. – Pripadnici vladajuće većine dominirali su u sadržaju programa televizija sa nacionalnom pokrivenošću, sa 91 odsto vremena posvećenog političkim akterima u udarnim terminima na RTS 1, Prva, Pink, Hepi i B92.

To pokazuju nalazi monitoringa medija koji je sprovela CRTA tokom vanrednog stanja, od 15. marta do 6. maja.

Od devet odsto medijskog vremena koje je ustupljeno opoziciji, pet odsto je pripalo partijama koje bojkotuju izbore, a četiri odsto onima koje će učestvovati na izborima, navodi se u saopštenju.

Izveštavanje o vlasti bilo je pretežno u pozitvnom ili neutralnom tonu, dok se o opoziciji u bojkotu uglavnom izveštavalo negativno, a o opoziciji koja je najavila učešće na izborima – neutralno, navodi CRTA.

Tokom vanrednog stanja, CRTA je zabeležila deset specijalnih obraćanja predstavnika vlasti koje su prenosile sve televizije sa nacionalnom pokrivenošću, što je značajno doprinelo zabeleženom velikom prisustvu vlasti u televizijskim programima.

U tim obraćanjima predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je sedam, a premijerka Ana Brnabić tri puta.

U navedenom periodu, CRTA je sprovodila i monitoring društvenih mreža, koji je obuhvatio 378 zvaničnih profila medija, političkih stranaka, političara, udruženja građana, javnih ličnosti.

Na profilima medija na društvenim mrežama opozicija je zbirno više spominjana nego vladajuća većina.

Gledajući ipak pojedinačno, Srpska napredna stranka, odnosno njeni pripadnici najčešće su spominjani.

Na medijskim profilima devet od 10 najčešće spominjanih aktera jesu predstavnici vladajuće većine, dok se o Aleksandru Vučiću govorilo u više od 40 odsto od ukupnog broja postova.

Na profilima opozicionih aktera na društvenim mrežama bilo je četiri puta više aktivnosti nego na stranama pripadnika vladajuće većine.

Na ukupno 96 profila opozicionih lidera nedeljno je objavljivano u proseku 900 postova, na istom broju profila političara vladajućih partija prosečno je objavljivano 200 postova.

Koronavirus, zdravlje i ekonomija bile su dominatne teme u objavama i vladajućih i opozicionih stranka i aktera.

Osim toga, opozicija se bavila i izborima i pitanjima građanskih prava u okolnostima vanrednog stanja, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

RERI: Država podržava nezakonitost

Beograd, 14. maj 2021. – Programski direktor Regulatornog instituta za obnovljivu en…