Naslovna Vesti Evropska unija Srbija i Evropska unija CSP: “Vučić kreira narativ o Evropskoj uniji”

CSP: “Vučić kreira narativ o Evropskoj uniji”

2 minuta za čitanje
0
113
Aleksandar Vučić

Beograd, 29. Mart 2021. – Predsednik Aleksandar Vučić je najvažniji izvor informacija i kreator narativa o Evropskoj uniji, od događaja na kojima je učestvovao, pa sve do pitanja pomoći EU u pandemiji, a primetna je i velika razlika između provladinih i kritičkih medija kada je u pitanju izveštavanje o ovoj temi, pokazuje istraživanje Centra savremene politike.

Prilikom istraživanja analizirane su veb stranice ukupno 18 medija, kako najčitanijih, tako i onih koji imaju značajnog uticaja na javni diskurs, a istraživanje je obuhvatilo period od 1. januara do 31. oktobra 2020. godine, prenosi portal Juropijan vestern Balkans.

Pandemija kovid-19 predstavljala je jednu od glavnih tema o kojoj su mediji pisali o EU, a istraživanje Centra savremene politike pokazalo je evidentno prisustvo emotivnog prokineskog i antievropskog narativa u vezi sa pandemijom korona virusa.

Postoje razlike među medijima kada je u pitanju izveštavanje o ovim temama, pa i prisutnost predstavnika vlasti u njihovom tumačenju.

Generalno posmatrano, provladini mediji, a naročito tabloidi, naklonjeni su tipu izveštavanja koji sa dosta emocija kritikuje EU i veliča njene “rivalske” aktere u Srbiji, uglavnom koristeći navode državnih zvaničnika, navodi se u tekstu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija i Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…