Naslovna Politika Cvejić: Mediji treba da budu kontrolori vlasti

Cvejić: Mediji treba da budu kontrolori vlasti

5 minuta za čitanje
0
202
Bojan Cvejić

Beograd, 03. decembar 2019. – Vlast svaku kritiku treba da shvati kao dobronamernu i da medije posmatra kao partnere, izjavio je urednik internet portala Danas Bojan Cvejić i podsetio da je uloga medija da budu kontrolor vlasti.

U serijalu FoNetovih razgovora Presstup Cvejić je pozvao predstavnike države da prestanu da komentarišu ono što im se ne sviđa od objava u medijima, već da shvate da mediji mogu da ukažu na neke probleme, kao na to da možda neko iz njihovih redova nije dobro radio.

Takođe, Cvejić je primetio i da predstavnici države prave lošu selekciju medija, pa profesionalnim medijima i onima koji poštuju Kodeks novinara Srbije ne žele da daju izjave, a onima koji krše taj kodeks dnevno daju informacije i ekskluzivne izjave.

Ministarstvu kulture i informisanja poručuje da treba preventivno da deluje kada je reč o neprimerenom sadržaju i da ga osuđuje.

Ipak, Cvejić ne umanjuje ni odgovornost samih medija, koje podseća da je njihov posao da rade u skladu sa profesionalnim i etičkim standardima.

Nisam siguran ni da li postoji medijska scena Srbije, pošto imamo pregršt provladinih tabloida i medija koji se možda i ne mogu nazvati medijima u pravom smislu te reči. S druge strane, postoji jedna manja grupa pravih medija koji se bave objektivnim novinarstvom“, opisao je Cvejić trenutno stanje u srpskom novinarstvu i medijima.

Zbog svega toga medijskoj slici u Srbiji daje ocenu jedan plus, a kao uzrok za tako lošu ocenu navodi strah koji vlada u celom društvu.

Ne mislim da postoje čak neki direktni pritisci, ili dirigovane vesti, već da kod nekih novinara i urednika postoji autocenzura i želja da se približe vlastima i da preventivno deluju tako što će biti super sa njima i pisati sve lepo o njima, čak i kada to nije tačno“, primećuje Cvejić.

Dobitnik priznanja OEBS za ličnost godine postavlja i pitanje šta će biti sa svim tim novinarima i medijima kada se sveukupno stanje u društvu i državi promeni.

Cvejić nije siguran koliko bi regulativa mogla da pomogne u popravljanju medijske slike u Srbiji.

Podseća i na to da u Srbiji postoji Savet za štampu kao samoregulatorno telo koje u drugim evropskim zemljama ima veoma veliku ulogu, za razliku od Srbije.

Kada bi se tom telu ulagalo više žalbi, moža bi se neke stvari i promenile“, smatra Cvejić.

Rešenje vidi u edukaciji novinara, koji su, prema njegovoj oceni, kao i većina građana nedovoljno medijski pismeni.

Zato Cvejić predlaže i da Ministarstvo kulture i informisanja organizuje treninge za novinare koji bi unapredili profesionalnost i medijsku pismenost samih predstavnika medija.

Potrebna je svest o tome šta je to novinar, koja je njegova odgovornost i kolike su dugoročne posledice za javnost zbog njihove neprofesionalnosti“, poručio je Cvejić.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Izveštavanje medija o nasilju prema ženama u Srbiji je senzacionalističko i bez društvenog konteksta

Beograd, 06. avgust 2020. – U polovini izveštaja o nasilju prema ženama mediji su otkrili …