Naslovna Politika Cvijović: Zbog korona virusa poverenje i solidarnost su u prvom planu međunarodne agende

Cvijović: Zbog korona virusa poverenje i solidarnost su u prvom planu međunarodne agende

3 minuta za čitanje
0
142
EU zastava

Beograd, 20. april 2020. – Dok se većina građanki i građana Zapadnog sveta spremala da proslavi Novu godinu, u kineskoj provinciji Hubej, gradu Vuhanu, lekari su se borili sa par neobičnih slučajeva upale pluća.

Autor teksta je Đorđo Cvijović, Predsednik Foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji.

Uskoro je otkriveno da je upala uzrokovana potpuno novim virusom, koji će za nešto više od mesec dana paralizovati ceo svet i u određenoj meri izmeniti živote svih nas u budućnosti.

Neki od vodećih svetskih ekonomista predviđaju svetsku ekonomsku krizu istih ili većih razmera od Velike depresije iz 1929. godine, a stanovnici gotovo svih svetskih država prinuđeni su da se pridržavaju drastičnih mera socijalnog distanciranja i samoizolacije, uz dodatni strah od gubitka posla i rizik od narušavanja fizičkog i mentalnog zdravlja.

Novi koronavirus stavio je na međunarodnu agendu u prvi plan pitanje poverenja i solidarnosti.

Od državnih zvaničnika se traži da preduzmu sve raspoložive mere da zaustave širenje virusa na svojoj teritoriji, a samim tim i izvan svojih granica, kao i da međunarodnoj zajednici pružaju pouzdane i tačne informacije o situaciji kod kuće.

S druge strane, od njih se očekuje, a naročito od onih moćnijih i sa više resursa, da pokažu solidarnost i pomognu ostalim državama u zajedničkoj borbi protiv pandemije.

Na evropskom kontinentu zahtevi za solidarnošću upućeni su u najvećem broju slučajeva ka Evropskoj uniji, najčešće uz opasku da je (i ovaj put) solidarnost izostala i da su države članice i (potencijalni) kandidati za članstvo prepušteni sami sebi.

Tekst, u celosti, možete pročitati na sajtu Evropskog pokreta u Srbiji

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…