Naslovna Društvo Da li država zaista ne zna da restoran ”Salon 1905” postoji?

Da li država zaista ne zna da restoran ”Salon 1905” postoji?

3 minuta za čitanje
0
6,699

Beograd, 08. septembar 2016. (BIRN Srbija) – Iako je zadužena da se stara o imovini u javnoj svojini, Direkcija za imovinu Republike Srbije ne zna da je u delu Beogradske zadruge, poznate i kao zgrada Geozavoda u beogradskoj Savamali, sprat iznad makete Beograda na vodi, otvoren luksuzni restoran.

Osim toga, u Direkciji ne odgovaraju na pitanje da li će sprovesti kontrolu i utvrditi po kom pravnom osnovu je u ovom kulturnom dobru od velikog značaja otvoren ugostiteljski objekat i da li su time prekršeni ugovor i zakon.

Ukoliko je privredno društvo „Beograd na vodi“ izdalo u podzakup deo prostora za otvaranje restorana to nije u skladu sa Zakonom o javnoj svojini i Ugovorom o zakupu između Direkcije i tog preduzeća.

Restoran „Salon 1905“ ima svoj sajt na kojem je istaknut jelovnik, cene, broj telefona za rezervaciju stola. Da biste otvorili restoran u nekom objektu, ili poslovnu jedinicu, potrebno je da imate prostor i da fiskalna kasa bude vezana baš za tu lokaciju što ovde nije slučaj.

U tom restoranu je predsednik Vlade Srbije početkom septembra organizovao neformalnu večeru sa članovima Vlade Srbije i ugostio predsednika Vlade Švedske u avgustu 2016. godine.

U privrednom društvu „Beograd na vodi“ nisu želeli da razgovaraju sa novinarima BIRN-a i objasne vezu sa preduzećem koje je otvorilo restoran u zgradi Beogradske zadruge. Fiskalni račun koji je u „Salonu 1905“ izdat novinarima BIRN-a, pokazuje još jednu moguću nezakonitost.

Naime, račun nema adresu na kojoj se restoran nalazi, što je u suprotnosti sa Zakonom o fiskalnim kasama, kojim se vlasnici objekata obavezuju da taj podatak u račun uvrste.

Da li Direkcija za imovinu Republike Srbije zaista ne zna da restoran postoji – čitajte u najnovijem istraživanju BIRN Srbija.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Paprena cena obrazovanja u Srbiji

Beograd, 23. februar 2021. – U školovanje jedne osobe od predškolskog uzrasta, preko…