Naslovna Kultura Da se zna: Poverenica utvrdila da je Sulejman Ugljanin povredio dostojanstvo LGBT+ osoba

Da se zna: Poverenica utvrdila da je Sulejman Ugljanin povredio dostojanstvo LGBT+ osoba

3 minuta za čitanje
0
85
LGBT

Beograd, 18. avgust 2022. – Udruženje Da se zna saopštilo je da je poverenik za zaštitu ravnopravnosti utvrdio da je predsednik Stranke demokratske akcije Sandžak Sulejman Ugljanin povredio dostojanstvo LGBT+ osoba.

Kako se navodi, početkom avgusta ove godine poverenik je doneo mišljenje sa preporukama povodom pritužbe koje je Udruženje podnelo protiv Ugljanina.

Ugljanin koji je bio i nosilac parlamentarne liste na aprilskim parlamentarnim izborima, u predizbornom obraćanju na konferenciji za novinare uporedio je LGBT+ osobe sa stokom.

On je rekao da se istopolni odnosi javljaju samo kod stoke i da takva stoka ima manju vrednost prilikom prodaje u odnosu na “normalnu” stoku.

Tim povodom, Udruženje Da se zna je podnelo pritužbu povereniku za zaštitu ravnopravnosti, budući da se tako diskriminatornom retorikom LGBT+ ljudi dehumanizuju i čime se direktno krši Zakon o zabrani diskriminacije.

Institucija poverenika je tim povodom utvrdila da je Ugljanin prekršio odredbe Zakona o zabrani diskriminacije, kojima je, između ostalog, propisana zabrana uznemiravanja i ponižavajućeg postupanja protiv drugih lica na osnovu njihovog ličnog svojstva.

U toku postupka poverenik je pozvao Ugljanina da se izjasni i on je, između ostalog, naveo da jedino što zna o LGBT+ ljudima je ono što je čuo od stočara, te da nije imao nameru da ikoga povredi, prenelo je Udruženje.

Ugljaninu je preporučeno da ukloni sa jutjub kanala snimak izjave sa tim sadržajem, izvini se LGBT+ zajednici, kao da se sastane sa nekim od LGBT+ udruženja, i to u roku do 30 dana.

Ukoliko se Ugljanin bude oglušio na date preporuke, biće mu izrečena opomena, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Roman ” Povratak na Zejrek” Vladimira Jaćimovića u izdanju Arhipelaga

Beograd, 27. septembra 2022. – Roman Vladimira Jaćimovića Povratak na Zejrek upravo je obj…