Naslovna Vesti Srbija Đajić: Nedostatak jakih zelenih stranaka nije pitanje samo za Srbiju

Đajić: Nedostatak jakih zelenih stranaka nije pitanje samo za Srbiju

4 minuta za čitanje
0
171
Miloš Đajić

Beograd, 07. april 2021. – Predstavnik mreže organizacija Zelena stolica Miloš Đajić smatra da nedostatak jakih zelenih partija nije pitanje samo za Srbiju, već i zemlje okruženja i objašnjava da je to tako jer životna sredina nije bila visokopozicionirana tema.

On je u razgovoru za FoNetov serijal Vidokrug precizirao da je to slučaj i sa Crnom Gorom, Albanijom, Severnom Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom, pa i Hrvatskom.

Zašto je to tako? Zato što životna sredina nije bila visoko pozicionirana. Nije nas zanimala. Do pre neku godinu nismo vodili računa o vazduhu, o tome kakvu vodu pijemo, a sada je to postalo nešto jako važno“, naglasio je Đajić.

On je dodao da su na tom polju prvenstveno bili angažovani aktivisti u nevladinom sektoru i da verovatno nedostaje to da se te grupe ljudi okupe i naprave stranku koja bi bila relevantna, uz pomoć Evropske partije zelenih.

Videćemo kako će proći izbori u Nemačkoj, to će pokazati smer koji će biti važan, ako se desi da zeleni možda i pobede na septembarskim izborima“, procenio je Đajić.

Upitan da li misli da će se pojaviti neka zelena struja koja će moći da uđe u parlament, Đajić je istakao da je uveren u to, jer su zelene teme sada postale pitanje oko kojeg se može politički okupiti.

Zelena stolica čini mrežu organizacija koja prati rad skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, kroz pet skupštinskih saziva, pri čemu, kako je Đajić rekao, ne mogu da utiču na dnevni red, ali mogu kao gosti da iznesu mišljenje.

Upitan o javnim slušanjima u parlamentu o temama iz oblasti zaštite životne sredine, podsetio je da su javna slušanja kao mehanizam relativno nova u Srbiji, ali da se treba potruditi da ono što se prikupi od informacija tokom javnih slušanja, nađe i u tekstu zakona ili amandmanima.

On je ukazao da u Skupšini deluje neformalna zelena poslanička grupa, koja u ovom sazivu ima najviše članova, što pokazuje da ima dovoljno zainteresovanih poslanika i poslanica za zelene teme.

U raspravi o Zakonu o klimatskim promenama oni su podneli zajednički međupartijski amandman, što se inače retko dešava, zaključio je Đajić .

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…