Naslovna Društvo “Dan ekološkog duga zemlje” se pomera za tri nedelje

“Dan ekološkog duga zemlje” se pomera za tri nedelje

3 minuta za čitanje
0
465
zemlja

Beč, 20. avgust 2020. – Organizacija “Global Footprint Network” (Mreža za globalni ekološki otisak) izračunala je da će “Dan ekološkog duga zemlje” 2020. godine biti 22. avgusta.

Ove godine prirodni resursi planete biće potrošeni tri nedelje kasnije u odnosu na 2019. godinu, kada je “Dan ekološkog duga” bio 29. jula.

Kratkoročno smanjenje ekološkog otiska čovečanstva je direktna posledica globalnih mera u borbi protiv COVID-19. Ljudi na godišnjem nivou potroše prirodne resurse 1,6 puta brže nego što je ekosistemima planete potrebno da se regenerišu.

Grad Beč podstiče smanjenje ekološkog otiska i zaštitu klime. Jedan od načina je projekat “Reparaturnetzwerk” (Mreža za opravke) koji je osmišljen 1999. godine.

Ova mreža zanatskih preduzeća nudi različite vrste opravki za fizička lica i firme, savete i radionice za samostalne opravke, savete za održavanje kućne tehnike i uštedu energije i prodaju korišćenih proizvoda. Svaki proizvod koji se duže koristi, štedi resurse i štiti klimu.

Bečka “Mreža za opravke” je za dvadeset godina postojanja dostigla 900.000 opravki i sprečila stvaranje 12.000 tona otpada. Projekat je prvobitno započet sa 23 majstora, a mreža sada obuhvata 80 preduzeća koja obezbeđuju 230 radnih mesta.

U okviru projekta “RETIBNE” nastavnicima i profesorima tehničkog i informatike u osnovnim i srednjim školama na raspolaganje se stavljaju metode i materijali za nastavu na temu opravki i održivog razvoja.

Cilj projekta je da učenici nauče da identifikuju neispravnosti i poprave različite tehničke proizvode, što istovremeno dovodi do razumevanja složenih problema u vezi sa njihovom proizvodnjom, upotrebom i odlaganjem.

Svako ko svesno kupuje proizovde sa dužim vekom trajanja i popravlja ih, može da smanji svoj ekološki otisak. Analiza Evropskog biroa za životnu sredinu pokazuje da bi produženje životnog veka za jednu godinu svih mašina za veš, laptopova, usisvača i pametnih telefona u Evropskoj uniji smanjilo godišnju emisiju ugljen-dioksida za četiri miliona tona, isto koliko i dva miliona automobila manje na ulicama, saopšteno je iz Predstavništva Grada Beča u Beogradu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…