Naslovna Politika Danas: Ne priliči Javnom servisu da koristi rečnik Pinka

Danas: Ne priliči Javnom servisu da koristi rečnik Pinka

4 minuta za čitanje
0
107
Dnevni list Danas

Beograd, 12. novembar 2019. – Ne priliči Javnom servisu da u zvaničnom saopštenju koristi rečnik Pinka kako bi se obračunao sa jedinim nezavisnim građanskim dnevnim listom u Srbiji, ocenio je list Danas povodom reagovanja Radio-televizije Srbije (RTS) na tekst koji je objavljen u tim novinama.

Kako se navodi, poređenje lista Danas sa provladinim propagandnim biltenom Informer je vređanje zdravog razuma i dobro poznati papagajski manir režimske propagande da Danas naziva “žutom štampom”.

Stav, rečnik i ton reakcije RTS na tekst u Danasu u kome se prenosi istraživanje fondacije Konrad Adenaur prema kome skoro 65 odsto građana nema poverenje u javni medijski servis koji pored države sufinansiraju građani – apsolutno su neprimereni za jednu takvu medijsku kuću“, ocenio je list.

Taj beogradski dnevnik naveo je da RTS kao javni servis mora da radi u interesu svih građana koji ga plaćaju, da bude stub demokratije, glavni kontrolor vlasti, ali povrh svega primer kvalitetnog novinarstva, novinarske etike i primerenog javnog izražavanja.

List Danas, a to pokazuju svi monitorinzi Saveta za štampu i drugih organizacija, čak i onih bliskih aktuelnoj vlasti, za 22 godine postojanja, kako se ističe, nije imao toliko prekršaja etičkog kodeksa novinara, lažnih vesti i propagande koliko svakodnevno ima bilo koji tabloid, posebno onaj sa kojim ga RTS upoređuje, i to samo na naslovnim stranama.

Netačno je da nismo pomenuli koliko je poverenje građana regiona u njihove javne servise, jer smo regionalno istraživanje objavili nekoliko dana ranije u tekstu ‘Javni servisi u regionu pod teškim političkim uticajem’, a potom smo posebnu priču uradili samo na osnovu podataka iz istraživanja fondacije Konrad Adenauer “, istakao je Danas.

List smatra da je potpuno besmisleno porediti poverenje građana u javni servis i privatne štampane medije, jer je javni servis odgovoran svim građanima Srbije koji ga plaćaju.

Zato smo iz rezultata istraživanja izdvojili upravo poverenje u javni servis, jer smatramo da je to mnogo bitnije za jedno zdravo demokratsko društvo – da imamo javni servis koji radi u interesu građana koji ga plaćaju i da mu ti građani i veruju”, istakao je list.

Navodeći da je redakciji važno da čitaoci štampanog izdanja i posetioci portala veruju Danasu, list je istakao da ih je malo u odnosu na publiku RTS koju čine svi građani Srbije, ali ih je u poslednje vreme sve više, zahvaljujući odluci da se časno bavimo novinarskom profesijom, ali i trenutnoj situaciji u državi, društvu i medijima.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Grupa Socijalisti i demokrate: Vučić bezobzirno ignorisao bezbednost građana radi političke koristi

Brisel, 08. jul 2020. – Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP…