Naslovna Politika Evropska unija David-Maria Sasoli na čelu Evropskog parlamenta

David-Maria Sasoli na čelu Evropskog parlamenta

3 minuta za čitanje
0
325
David-Maria Sasoli

Brisel, 3. jul 2019. – David-Maria Sasoli, Italijan iz grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, izabran je za predsedavajućeg EP posle dva kruga glasanja.

Sasoli je na funkciji zamenio još jednog Italijana, Antonija Tajanija. U EP će se danas glasati i za 14 potpedsednika a 4. jula za pet kvestora.

Sasoli (63) je u drugom krugu dobio 345 glasova, apsolutnu većinu od 667 evroposlanika. Češki konzervativac Jan Zahradil je dobio 160 glasova a liderka nemačkih Zelenih Ska Keler 119.

Sasoli je nakon glasanja govorio o “nesavršenoj” Uniji kojoj su potrebe reforme. On se založio da se EU vrati “duhu” osnivača koji su rat i nacionalizam zamenili mirom i jednakošću, preneo je BBC.

Moramo da ojačamo kapacitet da bismo imali vodeću ulogu u demokratiji“, istakao je Sasoli i posebno se fokusirao na potrebu reformi EU sistema za tražioce azila.

Za Bregzit je rekao da je “bolan” dodajući: “Evropski parlament će garantovati nezavisnost evropskih građana – samo oni su u stanju da odrede svoju istoriju“.

Ovo je deveti saziv Evropskog parlamenta od 1979, kada su održani prvi direktni izbori.

Evroposlanici su izabrani iz 190 partija iz 28 članica EU a 61 odsto su novi evroposlanici.

Najmlađi evroposlanik je Kira Mari Peter-Hansen iz Danske koja ima 21 godinu a najstariji je Italijan Silvio Berluskoni sa 82.

U novom EP ima 40 odsto evroposlanika su žene prema 37 odsto u prethodnom.

Novi Evropski parlament ima sedam političkih grupa, jednu manje nego prethodni. To su: Evropska narodna partija (EPP), Progresivni savez socijalista i demokrata (SD), Obnovimo Evropu, Evropa slobode i direktne demokratije (EFDD), Evropski konzervativci i reformisti (ECR), Zeleni/Evropska slobodna alijansa (Zeleni/EFA) i Ujedinjena evropska levica i Nordijska zelena levica (GUE/NGL).

Svi evroposlanici koji se nisu pridružili nekoj grupi vodiće se kao nezavisni ali u svakom trenutku mogu da se priključe nekoj grupi. Od 2009, prema pravilima Parlamenta, politička grupa mora da ima najmanje 25 članova iz najmanje sedam članica EU, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ministri EU kritikovali Tursku zbog Aja Sofije

Brisel, 13. jul 2020. – Ministri spoljnih poslova Evropske unije kritikovali su Turs…