Naslovna Politika David: Što se više priča o ljudskim pravima, ima ih sve manje

David: Što se više priča o ljudskim pravima, ima ih sve manje

5 minuta za čitanje
0
224
Filip David

Beograd, 10. decembar 2018. – Pisac Filip David ocenio je u Novom danu da ne postoji „kritična masa“ za ulične proteste u Srbiji zato što, kako kaže, ne postoje jasni programi.

Ovaj incident koji se dogodio je izveo dobar deo naroda na ulice. Međutim, nema jasnog programa. Paradoks je u ovoj zemlji da nisu ekonomski problemi ono što izvodi narod na ulice, nego neka politička krađa, krađa izbora na primer“, rekao je David.

On dodaje da bi trebalo očekivati da predsednik države kaže da podržava proteste protiv nasilja, bez obzira da li se radi o vlasti ili opoziciji.

Ne, on kaže neka i pet miliona ljudi izađe, ja neću podržati to što demonstranti traže“, podseća David.

On ne veruje da će protest koji je održan u subotu uticati da se stane na put nasilju.

Moram sa žaljenjem da kažem i da je naša opozicija razbijena.Drugo, ovaj mali DOS, Savez za Srbiju, oni ne mogu da sastave nikakav zajednički program. Imaju različite poglede i na Kosovo i na unutrašnju situaciju… To još nije sazrelo u dovoljnoj meri, a mislim da nema ni dovoljno mladih ljudi“, smatra David.

On smatra da postoji strah opozicije da ulazi u „ozbiljne političke bitke“.

Nema te energije da bi protesti moglo dugo trajati, ali je pozitivno da se bar protiv nečega protestovalo. Ali mislim da je jednako važno, ako ne i važnije, bilo protestovati protiv objedinjavanja televizijskih programa sa nacionalnom frekvencijom pod kontrolom vlasti“, smatra David.

Govoreći o slobodi medija u Srbiji, David ocenjuje da je situacija “više nego jadna”.

Prema njegovim rečima, ovih dana se događa nešto što on naziva „mađioničarskim trikom decenije“, a to je slučaj Kopernikus.

Prodaja Kopernikusa za neshvatljivo velike pare, a onda se za te pare kupuju dve pristojne stanice i još ostaje za bakšiš onome ko je to uspeo da kupi. Ništa za nešto – to je stvarno veliki mađioničarski trik, a takvi trikovi se mogu izvesti samo na nivou države, sa podrškom onih koji to treba da kontrolišu“, smatra David.

David navodi primer televizije Studio B i podseća da je ta televizija devedesetih godina 20. veka objektivno izveštavala, a da se sad, kako kaže, „pretvorila ni u šta“.

U vezi sa Međunarodnim danom ljudskih prava, David kaže da ima utisak da „što se više priča o ljudskim pravima, ima ih sve manje“.

Ta tenzija o ljudskim pravima je prisutna ne samo u Srbiji, već i u čitavoj Evropi pa i u Americi. Svet nikada nije bio sa više tenzija koje su posebno podgrevane prvenstveno pitanjem migranata“, navodi David.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Kir Starmer novi lider britanskih laburista

London, 06. april 2020. – Kir Starmer izabran je za novog predsednika britanske Labu…