Naslovna Civilno društvo Deca izbeglice sa Bliskog istoka izvele predstavu „Pepeljuga“ na srpskom jeziku

Deca izbeglice sa Bliskog istoka izvele predstavu „Pepeljuga“ na srpskom jeziku

3 minuta za čitanje
0
916
Predstava „Pepeljuga“

Beograd, 20.jun 2018. – Povodom Međunarodnog dana izbeglica, u četvrtak 14. juna, u Maloj sali Dečijeg kulturnog centra u Beogradu, izvedena je nesvakidašnja predstava „Pepeljuga“.

U predstavi su glumila deca izbeglice iz prihvatnog centra Kikinda i to na srpskom jeziku, uz podršku edukatorki iz humanitarne organizacije SOS Dečija sela Srbija.

Predstava je nastala u okviru programa Solidarnost, koji SOS Dečija sela Srbija sprovodi od avgusta 2015. godine, sa ciljem pružanja pomoći i podrške deci i porodicama, izbeglicama sa Bliskog istoka na njihovom putu kroz Srbiju. Premijera predstave je bila u maju ove godine u Narodnom pozorištu Kikinda, pred više od 400 ljudi. Ovo je druga predstava ovakvog tipa, koju izvode deca izbeglice.

Želeli smo da na jedinstven način obeležimo Međunarodni dan izbeglica i da istovremeno podsetimo javnost na to da sva deca imaju pravo na trenutke srećnog detinjstva. Naša organizacija trenutno pruža pomoć izbeglicama u 12 od 18 prihvatnih centara u Srbiji. Mi obezbeđujemo hranu i higijenski materijal, psiho-socijalnu i edukativnu pomoć deci izbeglicama i njihovim porodicama“, rekla je Vesna Mraković-Jokanović, nacionalna direktorka SOS Dečijih sela Srbija. „Iskoristila bih ovu priliku da se zahvalim našim partnerima iz UNICEF-a i Komesarijata za izbeglice, kao i svim ostalim partnerima, prijateljima i saradnicima, koji nam pružaju podršku u realizaciji projekta Solidarnost.“

SOS Dečija sela Srbija članica je Međunarodne organizacije SOS Dečija sela koja postoji skoro 70 godina i pomaže oko 1.200.000 ljudi u 135 zemalja. U Srbiji, organizacija već 14 godina radi na unapređenju kvaliteta života dece i mladih bez roditeljskog staranja, osnaživanju porodica u riziku, ekonomskom osamostaljivanju mladih iz ranjivih grupa, kao i pružanju pomoći u urgentnim situacijama lokalnom stanovništvu i izbeglicama kroz različite vidove podrške.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…