Naslovna Društvo Delić: Gubitak autoriteta i poverenja u Krizni štab omogućio pojavu neprihvatljivih i destruktivnih stavova

Delić: Gubitak autoriteta i poverenja u Krizni štab omogućio pojavu neprihvatljivih i destruktivnih stavova

3 minuta za čitanje
0
692
Dragan Delić

Beograd, 02. jul 2020. – Infektolog-hepatolog Dragan Delić izjavio je da su po ukidanju vanrednog stanja, labavu i ranjivu ravnotežu uspostavljenu strogim restriktivnim merama, narušila masovna okupljanja na fudbalskim i teniskim terenima, klubovima, splavovima, svadbama.

Prof. dr Dragan Delić je infektolog-hepatolog, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i bivši direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti.

Eklantantan primer neodgovornosti i urušavanje zdravorazumskog pristupa u borbi protiv pandemije obeležili su predstavnici vlasti tokom proslave izborne pobede. To je bila izrazito negativna poruka, posebno za mlade, kojima je Krizni štab (za borbu protiv korone) uporno ponavljao da sloboda kretanja i okupljanja implicira ličnu odgovornost“, rekao je za Nedeljnik Delić.

On je naveo da je „gubitak autoriteta i poverenja u Krizni štab omogućio pojavu neprihvatljivih i destruktivnih stavova, kao, na primer, niko ništa ne zna ili svi sve znamo, niko nikome ništa ne veruje“.

Pa i stav člana Kriznog štaba, da posle šest meseci pandemije ’ništa ne znamo o virusu’, uneo je defetističku notu. Pogrešan je bio i stav da se ’virus vraća’ – on nije ni otišao“, rekao je Delić.

On je istakao da su epidemiolozi iz Kriznog štaba „oko 1. maja počeli da pričaju o postignutom ‘kompromisu’ pri donošenju protivepidemijskih mera, potpuno nepoznatoj kategoriji u egzaktnoj nauci“.

Kako je naveo, celokupna stategija borbe protiv pandemija, preko noći, svedena je na ličnu odgovornost.

Praktičnim (samo) ukidanjem Kriznog štaba pre osam nedelja, stvoren je i prostor da pojedinci iz Kriznog štaba neodgovorno iznose nedokazane i netačne stavove ‘da je virus oslabio’ i da je ‘epidemiološka situacija stabilna’ ili ‘pod kontrolom’“.

Konstantno uključivanje političara kao spasitelja i ambicioznih neznalica, unelo je dodatnu podelu i zbunjenost u ionako podeljen narod“, rekao je Delić u intervjuu za Nedeljnik.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…