Naslovna Politika Demokratska stranka, povodom Petog oktobra, organizovala izložbu fotografija “U inat zaboravu”

Demokratska stranka, povodom Petog oktobra, organizovala izložbu fotografija “U inat zaboravu”

7 min read
0
502
Peti oktobar

Beograd, 5. oktobar 2018. – Iako neki kažu da je to datum izneverenih očekivanja, ili promena, to je pre svega istorijski događaj, kada nije samo odbranjena izborna volja građana nego iskazano nezadovoljstvo i spremnost građana da izađu na ulice kako bi se izborili za svoje pravo da budu građani.

Ovo je poručio Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, na otvaranju izložbe fotografija kojom je obeležen datum pada režima Slobodana Miloševića i pobede Demokratske opozicije Srbije na izborima.

Prostorijama Demokratske stranke na Vračaru prošetalo je stotinak ljudi, prvenstveno iz Demokratske i Nove stranke, posmatrajući izložbu fotografija „U inat zaboravu“ koja predstavlja najvažnije trenutke vezane za 5. oktobar.

Predsednik DS Zoran Lutovac pozdravio je okupljene podsećajući da je većina njih „tog dana“ bila na ulicama ispred Skupštine te da mogu da posvedoče da se mnogo toga od tada promenilo.

Nismo samo oterali mrak, bedu i jad iz Srbije nego smo Srbiju vratili da sedi za stolom sa ostatkom sveta. Iz jedne pustinje smo počeli ponovo da gradimo normalnu državu“, istakao je Lutovac.

On se prisetio i nekih najupečatljivijih scena toga dana pominjući i jednog od nosilaca promena tog perioda, pokojnog premijera Zorana Đinđića.

Kada je masa bežala pod pretnjom suzavca, jedan čovek se vratio na udarno mesto i rekao – nećemo dozvoliti da nas rasteraju – to je bio Zoran Đinđić“, ukazao je Lutovac ističući da je to bio jedan od prelomnih trenutaka za uspeh revolucije.

Od predstavnika DS, na otvaranju izložbe govorio je i glumac Branislav Lečić. On je naglasio da je one koji se borili za promene, danas dočekala situacija da njihovo nasleđe preuzima neko drugi, ko misli da ono prethodno treba zgaziti i predstaviti se kao tvorac svega.

Među okupljenim demokratama bili su potpredsednici stranke, Goran Ćirić, šef poslaničke grupe DS u Narodnoj Skupštini, ali i Slobodan Milosavljević, bivši ministar poljoprivrede, Dragana Rakić, odbornica grada Vršca, poznati košarkaški trener Dušan Vujošević, i brojni drugi.

Okupljenima se obratio i Zoran Živković, predsednik Nove stranke, takođe jedan od nosilaca ovih događaja i najbližih saradnika Zorana Đinđića, ističući kao svoju prvu asocijaciju na 5. oktobar “ to što među nama nema čoveka koji je osmislio i kreirao taj dan“.

On je pozvao na minut ćutanja za pokojnog premijera i predsednika Demokratske stranke. Živković je naglasio i da tog dana nije bilo revolucije u pravom smislu te reči.

Jesmo otvorili nove vidike ali loše je što nismo završili posao. Taj 6. oktobar koji nam fali već 18 godina nije moguć jer oni koje su Šešelj, Milošević i Arkan slali po burek danas drže vlast u Srbiji“, istakao je Živković dodajući da oni pokušavaju, izložbama ukradenih slika u Narodnoj skupštini, da zaplaše i odvrate građe od novog petog oktobra.

Živković je poručio da im je bolje da se „predaju mirno“, jer su i Miloševića izdali oni u koje je najviše verovao, dodajući da se na slikama sa petoktobarskog protesta vidi da je „jedan od onih koji su krali“ i Nikola Petrović, danas poznatiji kao „kum“.

Pored vrha Nove stranke, među okupljenima je bilo i predstavnika mladih za koje je Živković rekao da se nada da će naslediti deo energije za pokretanje promena.

Iako je ranije najavljeno da će na otvaranju govoriti i predsednik SDS Boris Tadić, on se na ovom događaju nije pojavio.

Demokrate su minutom ćutanja odale počast i njihovom uglednom članu, nedavnom preminulom glumcu Predragu Ejdusu, prenosi Danas.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Građanski front osuđuje saslušavanje i medijsku hajku protiv Jove Bakića

Beograd, 15. jun 2019. – Građanski front osudio je policijsko saslušavanje sociologa…