Naslovna Politika Demokratska stranka poziva skupštinske organe da konstatuju prestanak mandata poslanika Vojislava Šešelja

Demokratska stranka poziva skupštinske organe da konstatuju prestanak mandata poslanika Vojislava Šešelja

2 min read
0
334
Demokratska stranka

Beograd, 12. april 2018. – Demokratska stranka (DS) pozvala je skupštinske organe da u skladu sa zakonom konstatuju prestanak mandata poslanika Vojislava Šešelja, zbog presude Žalbenog veća Mehanizma krivičnih sudova u Hagu.

DS je u saopštenju naveo da Zakon o izboru narodnih poslanika propisuje da poslaniku osuđenom na kaznu zatvora dužu od šest meseci prestaje mandat.

"Ukoliko izostane reakcija nadležnih organa, biće jasno da državni vrh na čelu sa Aleksandrom Vučićem, danas podržava Vojislava Šešelja , kao što ga je podržavao i u vreme kada je Šešelj ratne zločine vršio", saopštile su demokrate.

Podsećamo da je i Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila prestanak mandata poslanika Vojislava Šešelja.

DS je pozvao nadležne organe i da oštro, hitno i ozbiljno reaguju na pretnje Vojislava Šešelja koje je uputio kolegama Tomislavu Žigmanovu i Nenadu Čanku, kada je kazao da se, "intenzivno priprema da ponovi svoje ratne zločine" i da će "krenuti od Žigmanova i Čanka".

"Osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj je svojim prethodnim delovanjem pokazao da njegove pretnje i njegova mržnja nisu prazne reči", naveo je DS.

Žalbeno veće Mehanizma krivičnih sudova u Hagu osudilo je juče Šešelja na 10 godina zatvora zbog podsticanja i počinjenja progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini, 1992.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…