Naslovna Politika Demokratska stranka: Srbija je neotuđivi deo evropske porodice

Demokratska stranka: Srbija je neotuđivi deo evropske porodice

2 min read
0
145
Demokratska stranka

Beograd, 9. maj 2018. – Demokratska stranka (DS) ocenila je da je Srbija kao zemlja koja je dala ogromne žrtve u borbi protiv nacizma i fašizma, neotuđivi deo evropske porodice.

U čestitki povodom Dana Evrope, DS je naveo da 9. maj simbolizuje pobedu slobodne, ujedinjene, demokratske, solidarne i humanističke Evrope "nad silama mraka koje su ceo kontinent odvele u najveće stradanje dvadesetog veka".

"Upravo temeljući se na saradnji, razumevanju, toleranciji i razvoju, Evropa je izgradila najbolje mesto za život na planeti. Evropski društveni, kulturni i ekonomski model je nezamisliv bez pobede nad fašizmom i nacizmom, bez odbacivanja mržnje i rata", navodi se u saopštenju.

DS je ocenio da građani Srbije treba da budu ponosni na svoju istoriju otpora silama Osovine u Drugom svetskom ratu i pozvao ih da "ujedinjeno radimo na dovršetku sna o ujedinjenoj Evropi sa celim Balkanom u okviru Evropske unije".

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Švajcarska: Protest zbog nejednakih plata između žena i muškaraca

Bern, 24. septembar 2018. – U Švajcarskoj je oko 20.000 ljudi učestvovalo u p…