Naslovna Borba protiv korupcije Demokratska stranka: Vlast da uvaži i bez odlaganja sprovede preporuke Grupe država za borbu protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO)

Demokratska stranka: Vlast da uvaži i bez odlaganja sprovede preporuke Grupe država za borbu protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO)

2 minuta za čitanje
0
235
Vlada Republike Srbije

Beograd, 29. oktobar 2018. – Demokratska stranka (DS) uputila je zahtev da Srbija uvaži i bez odlaganja sprovedu preporuke Grupe država za borbu protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO).

Podsećamo, Srbija će najverovatnije dobiti dodatni rok da ispuni preporuke GRECO, rekao je Marin Mrčela, predsedavajući tog tela Saveta Evrope.

Iz DS ističu da nije dovoljno samo doneti zakone, akcione planove i stretegije, nego ih treba primeniti i postići rezultate u praksi.

Gromoglasne izborne poruke koje smo slušali od (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića i njegovih ministara o rešenosti države da se uhvati u koštac sa korupcijom ocenjene su kao veliki neuspeh, učinjeni koraci na njenom suzbijanju dobili su nisku ocenu organa nadležnih za procenu EU”, navode iz DS.

Kako ističu, proklamovano nije sprovedeno, zakonodavna i izvršna vlast ugrožavaju nezavisnost sudskih organa, visok nivo korupcije u državnim preduzećima, nejasni propisi, nizak kvalitet državne birokratije i nepromenjene teške ekonomske okolnosti Srbiju su svrstali među zemlje koja nisu učinile mnogo na iskorenjivanju korupcije.

U Srbiji, mimo kamera i govornica, postoji prilično indiferentan odnos zvaničnika prema korupciji, građani su obeshrabreni negativnim iskustvima – ili ne veruju da će prijavljivanje proizvesti bilo kakav efekat, ili strahuju da će prijavljivanje korupcije dovesti do represije nad onima koji su je prijavili”,navode iz DS.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Međak: Vladavina prava visoko kotirana na listi prioriteta nove Evropske komisije

Beograd, 09. decembar 2019. – Evropska unija dobila je nove čelnike pred kojima su v…