Naslovna Politika Demokratska stranka: Vlast u Srbiji da prestane sa predstavljanjem ratnih zločinaca kao heroja

Demokratska stranka: Vlast u Srbiji da prestane sa predstavljanjem ratnih zločinaca kao heroja

2 minuta za čitanje
0
126
Demokratska stranka

Beograd, 21. mart 2019. – Demokratska stranka (DS) osudila je "svaku relativizaciju" presude u Hagu i pozvala aktuelnu vlast i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "prestanu sa kampanjom predstavljanja ratnih zločinaca kao heroja".

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MICT), naslednik Haškog tribunala, osudio je Radovana Karadžića na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti u BiH, ocenivši da je 40 godina, koliko je dobio u prvostepenom postupku, neodgovarajuća kazna.

Navodeći da je presuda "bitna za suočavanje sa prošlošću, utvrđivanje odgovornosti i stvaranje pretpostavki za građenje budućnosti bez hipoteke prošlosti", DS je ocenio da se tom presudom "utvrđuje pojedinačna odgovornost i dokazuje da srpski narod, kolektivno, ne nosi krivicu za učinjene zločine".

"To pruža satisfakciju žrtvama i nadu svima koji se bore za humane ideale slobode, mira i razumevanja. Upravo tu leži odgovornost nas, pojedinaca i stranaka, društva u celini da u periodu koji je pred nama onomogućimo revizionistička tumačenja, nacionalističku retoriku i nasilje prema neistomišljenicima", stoji u saopštenju.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ursula fon der Lajen – prva žena na čelu evropske izvršne vlasti

Brisel, 17. jul 2019. – Evropski poslanici izabrali su zvanično Nemicu Ursulu fon de…