Naslovna Vesti Evropska unija Devenport imenovan za britanskog ambasadora u Kuvajtu

Devenport imenovan za britanskog ambasadora u Kuvajtu

4 minuta za čitanje
0
964

London, 25. april 2017. – Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport imenovan je za ambasadora Velike Britanije u Kuvajtu, objavljeno je 25. aprila na sajtu britanske vlade.

Devenport ima višegodišnje diplomatsko iskustvo, a u Srbiji je proveo više od šest godina, prvo kao britanski ambasador u Beogradu, a od septembra 2013. kao šef Delegacije EU u Srbiji.

Kako je 25. aprila objavljeno na sajtu britanske vlade, Majkl Devenport će dužnost preuzeti u septembru ove godine i na mestu mestu britanskog ambasadora u Kuvajtu zameniće Metjua Lodža, prenosi Euractiv.

Na mesto šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Devenport je stupio 1. septembra 2013, kada je tu funkciju preuzeo od Francuza Vensana Dežera.

Pre toga, Devenport je od početka 2011. bio ambasador Velike Britanije u Beogradu.

Neposredno pre imenovanja za britanskog ambasadora u Srbiji, Devenport je bio direktor Direktorata za Rusiju, Centralnu Aziju i Južni Kavkaz u Ministarstvu spoljnih poslova u Londonu.

U periodu između 2007. i 2010. godine savetovao je tadašnje ministre inostranih poslova o odnosima Velike Britanije sa Rusijom i širim regionom i bio je zadužen za mrežu od dvanaest diplomatskih predstavništava.

Devenportova prva misija u inostranstvu bila je u Poljskoj 1990. godine, gde je bio zadužen za osnivanje britanskog "Know-How" Fonda, koji je, nakon pada komunizma, Poljskoj pružio podršku prilikom rane faze političkih i ekonomskih reformi.

Sredinom devedesetih, Majkl Devenport je predvodio Odeljenje za mirovne misije Ujedinjenih nacija u Ministarstvu spoljnih poslova, a zatim, 1996. godine, postao prvi sekretar ambasade Velike Britanije u Moskvi.

Godine 2000. se vratio u Poljsku kao trgovinski savetnik i generalni konzul, pred samo pridruženje te zemlje Evropskoj uniji. Četiri godine kasnije je imenovan za zamenika ambasadora u Kairu.

Devenport je završio osnovne studije francuskog i nemačkog jezika i književnosti na Univerzitetu Kembridž, a zatim je predavao engleski na Univerzitetu u Gracu u Austriji. Kasnije je studirao prava u Londonu i postao pravni zastupnik pred Vrhovnim sudom 1988. godine.

Majkl Devenport, koji je još 1982. počeo da uči srpski na Univerzitetu u Gracu. Sa suprugom Lavinijom ima troje dece. Pasionirani je igrač tenisa.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…