Naslovna Politika Diković: Aktuelna vlast na sve načine pokušava da promeni istoriju

Diković: Aktuelna vlast na sve načine pokušava da promeni istoriju

8 minuta za čitanje
0
194
Jelena Diković

Beograd, 4. jun 2019. – Da bi se užasno i apsurdno stanje u srpskim medijima promenilo, ta promena mora da dođe iznutra, od nas novinara, ali je potreban i veliki pritisak iz Evropske unije (EU), izjavila je FoNetu novinarka Danasa Jelena Diković.

Imali smo nedavno izveštaj Evropske komisije, oni su tu ukazali na užasno stanje u medijima, ali će se taj izveštaj zaboraviti za dva-tri dana”, predviđa Diković.

U serijalu Press Extra, ona je novinarki Bojani Milovanović rekla da bi morala da se pošalje jasna poruka: “Ako želite da uđete u EU, neke stvari moraju da se promene“.

Kao problem, Diković ukazuje na to što je vlast preuzela u svoje ruke 80 odsto medija u Srbiji i sve svoje “nelegalne radnje i loše poteze” predstavlja kao istinu i uspeh.

Ako niste dobro upućeni u društveno-političku situaciju u Srbiji, pomislili biste da je Srbija u predratnom stanju i da samo što nije dogodio još jedan rat na Kosovu, predočila je Diković.

Kako je primetila, može i da vam se učini da je Srbija demokratska, slobodna zemlja, jedna od najbogatijih u Evropi i da se najbrže razvija.

Kao problematično, ona vidi i to što je predsednik Srbije uspeo da napravi od nezavisnih medija “nešto vrlo loše” i opiše ih kao strane plaćenike ili izdajnike.

Skrajnuti smo u ćošak, otkazuju nam se i oglašivači. Ja zaista trenutno ne vidim izlaz i, ako se ništa ne promeni, ostaće godinama ovako”, upozorava Diković./

Ona podseća i na to da je Vučić bio minsitar informisanja u doba Miloševićevog režima, pa dobro zna šta treba da uradi kako bi medije “stavio u svoju šaku“.

Odgovornost samih medija, naravno da je velika, ali vi tu ne možete ništa da učinite kada vlast svim silama pokušava da vas uguši”, objašnjava Diković.

Ona smatra da su, zbog nedostatka posla i ekonomske situacije, neki novinari prinuđeni da rade u prorežimskim medijima.

Kao primere lažnih vesti i pokušaje da se neke protivzakonite i pogrešne stvari prikažu u drugačijem svetlu, ona izdvaja rušenje u Savamali i projekat Beograd na vodi.

Diković se priseća i slučaja pada vojnog helikoptera, ali pominje i da su protesti “Jedan od pet miliona” opisani kao poziv na linč i nasilje.

Lažne vesti primećuje i u sektoru kojim se, kao novinarka, bavi dugi niz godina, a to su ratni zločini i suočavanje sa prošlošću.

Diković ukazuje da situacija nikad nije bila gora, jer aktuelna vlast na sve načine pokušava da promeni istoriju.

Vučićev režim, smatra ona, pokušava da promeni sve činjenice koje su dokazane i desile su se u ratovima devedesetih i tako rehabilituje ratne zločince koji su odjednom postali veliki srpki heroji.

Deca uče iz tabloida i iz svojih udžbenika, a trenutno nema neke velike razlike, samo je u udžbenicima to malo kulturnije napisano“, tvrdi Diković.

Kako je obrazložila, deca iz tabloida mogu da nauče da je Srbija jedina žrvta ratova.

Nigde ne možete pročitati šta se dešavalo tokom NATO bombardovanja, zašto je došlo do NATO bombardovanja, zašto su izginuli onoliki vojnici na Košarama, naglasila je Diković.

Ona je ukazala i na to da se “snimaju novi filmovi koji prikazuju istinu na neki drugačiji način“.

Pominje i slučaj generala Vladimira Lazarevića koji je, po povratku iz Haga, dočekan kao heroj, u prisustvu ministara i državnog vrha.

Tabloidi su to propratili naslovima poput “Povratak ratnika” i ocenama kao što je “zavidna karijera“.

Diković napominje da je Lazarević bio osuđen po komandnoj odgovornosti na 14 godina zatvora zbog zločina na Kosovu, kao komandant Prištinskog korpusa, a potom i komadant Treće armije Vojske Jugoslavije.

Sud ga je oglasio odgovornim i za deportacije i prisilno premeštanje albanskih civila sa Kosova 1999. godine. U zoni odgovornosti njegovog Prištinskog korpusa ubijeno je oko 6.200 civila, precizirala je Diković.

Diković podseća i na prisustvo u medijima i tretman Veselina Šljivančanina, Nikole Šainovića, Nebojše Pavkovića i Vlastimira Đorđevića.

Vi nikada ni u jednom tabloidu niste mogli da pročitate da u Srbiji postoje masovne grobnice u kojima se nalazi više od 900 tela Albanaca sa Kosova”, napominje Diković.

Takav odnos prema ratnim zločinima i utvrđenim činjenicama ona tumači time da je većina onih koji su sada na vlasti zagovarala ratove, a u nekima i učestvovala.

U njihovom interesu nije da se sazna prava istina”, smatra Diković, koja “konzumentima” medija savetuje da “prestanu da čitaju tabloide i počnu da bojkotuju i RTS i Studio B”.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

CINS: Privilegije za provladine medije i pored toga što krše profesionalne i etičke standarde