Naslovna Civilno društvo Dodeljene EU nagrade za istraživačko novinarstvo

Dodeljene EU nagrade za istraživačko novinarstvo

4 minuta za čitanje
0
243
EU Awards 2019

Beograd, 10. septembar 2019. – Stevan Dojčinović i Dragana Pećo, Vladimir Kostić i Dina Đorđević, kao i Miloš Stanić osvojili su nagrade na EU konkursu za istraživačko novinarstvo u 2019, koja se po četvrti put dodeljuje za istraživačke radove objavljene u Republici Srbiji.

Prvu nagradu za najbolju priču u 2018 Lončar medicinskim izveštajima omogućio kriminalcu da izbegava suđenja osvojili su novinari KRIK-a za istraživanje o vezama srpskog ministra zdravstva sa članovima kriminalnog „zemunskog klana“.

Pećo i Dojčinović su u temeljnom istraživanju, kako se kaže u obrazloženju žirija, dali jednu vrstu anamneze srpskog društva, koje nikako ne uspeva da raskine otrovne veze između kriminala i politike.

Novinari Vladimir Kostić i Dina Đorđević nagrađeni su drugom nagradom za serijal tekstova Male hidroelektrane: Država i firme povezane sa Vučićevim kumom najviše profitiraju” i  Od nigerijske šeme do tajne milionske EPS nabavke“, koji govori o povezanosti ljudi iz najužeg okruženja Aleksandra Vučića sa unosnim poslovima izgradnje mini-hidoelektrana, bolne teme koja potresa ne samo Srbiju nego i ceo region Zapadnog Balkana.

Treću nagradu je osvojio Miloš Stanić za priču Toksične slavine: arsen u vodi“ koja se bavi problemom na koji način se građani jedne razvijene regije u Srbiji truju zbog nedostatka vode za piće i kako se rešavanje tog problema odlaže unedogled.

EU nagrade za istraživačko novinarstvo dodelio je međunardoni žiri u sastavu Bojan Pančevski, dopisnik Wall Street Journal iz Nemačke u funkciji predsednika žirija, Valeri Hopkins, dopisnica Financial Times za Južnoistočnu Evropu, član žirija i Predrag Blagojević, urednik Južnih vesti, član žirija.

Pokrovitelj EU nagrade za istraživačko novinarstvo je EU Delegacija u Srbiji.

Na svečanosti dodela nagrada šefica političkog odeljenja EU delegacije u Republici Srbiji Nora Hajrinen rekla je da je podrška slobodi izražavanja nešto na čemu EU insitira i da se nada da će i ova nagrada biti dodatno ohrabrenje za novinare koji rade u Srbiji i celom regionu, jer je to u najboljem interesu građana tih država.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

RCC organizuje “Balkathon”, prvo onlajn takmičenje Zapadnog Balkana

Sarajevo, 02. jul 2020. – Savet za regionalnu saradnju (RCC) organizuje prvo onlajn takmič…