Naslovna Politika Dojčinović: Ministar Popović izbegava dolazak na sud i objašnjenje detalja u vezi sa svojim firmama

Dojčinović: Ministar Popović izbegava dolazak na sud i objašnjenje detalja u vezi sa svojim firmama

5 min read
0
253
Stevan Dojčinović i Dragana Pećo

Beograd, 18. decembar 2018. – Tražićemo da se procesi nastave i da se na sudu utvrdi istina, izjavio je urednik KRIK Stevan Dojčinović, povodom zahteva ministra Nenada Popovića, koji je od Višeg suda tražio da se suđenja po njegovim tužbama protiv KRIK zamrznu.

Verujem da na ovaj način Popović pokušava da izbegne da dođe u sud i da iskaz, gde će morati da objasni neke detalje u vezi sa svojim firmama, rekao je Dojčinović, prenosi KRIK.

U našem je interesu da se na sudu utvrdi istina, dodao je on.

Popović je četiri puta tužio KRIK zbog otkrića o njegovim ofšor poslovima, ali se nijednom nije pojavio na sudu da da iskaz, pravdajući izostanke uglavnom putovanjima u Rusiju, podseća se u saopštenju.

Nakon što su sudije u dva postupka najavile odbacivanje tužbi ako ponovo ne dođe, Popović je zatražio juče da se sva četiri suđenja pauziraju dok je ministar.

Redakcija KRIK-a odlučila je da od suda zatraži da se suđenja nastave. Verujem da će, i bez našeg zahteva, sud odlučiti tako. Zakon o javnom informisanju i medijima predviđa da se ovakvi postupci rešavaju u hitnom roku.

Insistiraćemo da se ročista zakazuju češće, kako bi se postupak brzo okončao“, rekao je Dojčinović.

Razlog za zamrzavanje postupka Popović navodi činjenicu da je ministar, te se postupci protiv KRIK mogu protumačiti kao pritisak na medije.

Čudno je i to što je Popović tek sada shvatio da su njegove tužbe pritisak na medije. I kada nas je početkom godine tužio, takođe je bio ministar“, kaže Dojčinović.

Popović je svakom od četiri tužbe tražio da mu KRIK isplati naknadu od milion dinara za povredu ugleda i duševni bol.

Svi tekstovi zbog kojih je tužio novinare KRIK otkrivaju detalje o njegovoj imovini i poslovima i zasnivaju se na istim informacijama.

Tekstovi su bazirani na dokumentima koji su procurili u okviru velikog međunarodnog novinarskog projekta „Rajski papiri“ u kome je KRIK učestvovao.

Procurela dokumenta pokazuju da Popović poseduje poslove i imovinu vredne više od 100 miliona američkih dolara, da ima prijavljeno boravište u Švajcarskoj gde plaća poreze i da kontroliše kompanije registrovane u ofšor zonama, navodi KRIK.

Popović je odbio da razgovara sa novinarima KRIK pre objavljivanja priče, a KRIK podseća da je sve što je objavljeno potkrepljeno zvaničnom dokumentacijom, kao i da su „Rajski papiri“ međunarodni projekat u kom je učestvovalo 96 medijskih organizacija iz 67 zemalja.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Građanski front osuđuje saslušavanje i medijsku hajku protiv Jove Bakića

Beograd, 15. jun 2019. – Građanski front osudio je policijsko saslušavanje sociologa…