Naslovna Politika Dojčinović: Vučić nije imao nikakav ozbiljan razlog da iznosi poverljive podatke u javnost

Dojčinović: Vučić nije imao nikakav ozbiljan razlog da iznosi poverljive podatke u javnost

4 minuta za čitanje
0
361
Stevan Dojčinović

Beograd, 2. avgust 2019. – Urednik portala KRIK Stevan Dojčinović smatra da je „poprilično veliki skandal“ to što je predsednik države Aleksandar Vučić uživo na televiziji čitao izveštaje Resora državne bezbednosti i BIA sa oznakama „državna tajna“.

Predsednik Vučić je na TV Pink čitao delove zvaničnih izveštaja BIA, sa oznakom „državna tajna“, navodeći imena sudija koja su odobravala da bude prisluškivan, kao i imena stranih diplomata s kojima je bio u kontaktu, što Dojčinović ocenjuje kao „poprilično veliki skandal“.

On je prvi koji nije smeo to da uradi. Izneo je detalje koji se tiču obrada koje je radila obaveštajna agencija. Ovo je granica koju je prešao, a koju nije smeo da pređe“, kazao je urednik KRIK-a za Dnevnik N1.

Podsetio je da novinari sve teže i teže dolaze do podataka sa oznakom „državna tajna“, a da je „apsolutno nemoguće“ doći do podataka obaveštajne agencije.

Postoji neki opravdani razlog za to, a to je da dosta osoba može da bude ugroženo“, upozorio je Dojčinović.

Smatra i da predsednik nije imao nikakav ozbiljan razlog da iznosi poverljive podatke u javnost, i da je to učinio samo zato što je opozicija prethodno izašla sa tvrdnjom da je prisluškivana.

Dojčinović je ocenio i da je Vučićev nastup kompromitovao obaveštajnu službu, mada je BIA, kako je dodao, već dosta dugo kompromitovana budući da se njeni dokumenti non-stop objavljuju u tabloidima.

Dodao je, međutim, da predsednik ima mogućnosti da skine oznaku tajnosti sa dokumenta, ali da ne znamo da li se to i dogodilo.

Činjenica da je izašao na televiziju, da su čak i kamere snimale sam dokument, je jedan veliki skandal“, ponovio je Dojčinović.

Ukazao je i da je BIA ranije bila orijentisana na borbu protiv organizovanog kriminala, a da se poslednjih godina sve više „vraća na priču iz 90-ih“, gde se prate novinari i opozicija.

Podsetio je i da je sam pokrenuo postupak protiv BIA kod zaštitnika građana, nakon što je saznao da ga je služba pratila i prisluškivala, ali da taj postupak traje jako sporo, jer BIA odbija da ombudsmanu dostavi traženu dokumentaciju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Nedeljkov: Izmene izbornih zakona minorne, nije umanjena pojava funkcionerske kampanje, a kamoli iskorenjena

Beograd, 27. maj 2020. – „Činjenica je da smo za dve nedelje nastavka kampanje izbrojali 2…