Naslovna Politika Dojčinović: Za medije u Srbiji veći je problem autocenzura, nego cenzura

Dojčinović: Za medije u Srbiji veći je problem autocenzura, nego cenzura

4 minuta za čitanje
0
192
Stevan Dojčinović

Beograd, 24. decembar 2019. – Urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Stevan Dojčinović ocenio je da su mediji jedna od prvih profesija koja se predala vlastima i da nije bilo borbe da se očuva novinarstvo.

Dojčinović je FoNetu rekao da mediji i ne pokušavaju da se odupru, već sami pristaju na “porobljavanje”.

On je u serijalu razgovora Presstup ukazao da je za medije u Srbiji veći problem autocenzura, nego cenzura.

Mediji se više utrkuju koliko će oni sebe da cenzurišu da bi se dodvorili vlasti, nego što vlast tu nešto mora da radi“, objasnio je Dojčinović i predočio da se sužava krug nezavisnih medija.

Vlast kontrolu uspostavlja vlasništvom nad medijima, ocenio je on i konstatovao da je ta slika zaokružena kupovinom dve televizije sa nacionalnom frekvencijom.

U toj kupovini, prema rečima Dojčinovića, bilo je i koruptivnih elemenata, jer su novcem državne kompanije Telekom, partijski ljudi obavili tu kupovinu.

Kako je ukazao, teško je očekivati da će novinari sami da ustanu i reše probleme u medijskoj sferi, jer su i oni saučesnici i deo tog sistema.

Dojčinović je uveren da je situacija toliko zamršena da se rešenje može naći jedino posle promene vlasti i dolaska novih ljudi.

On objašnjava da biti istraživački novinar u Srbiji ima svojih prednosti, jer smatra da nema drugih heroja, osim novinara i uzbunjivača.

Nema heroja tužilaca i heroja policajaca“, ukazao je Dojčinović i naglasio da za istraživačke novinare u Srbiji ima dosta materijala i više priča nego što mogu da objave.

Kao veliki problem, on vidi konststantan stres i suočavanje sa sabotažama i pritiscima, pa ističe da bi se trebalo pozabaviti i mentalnim zdravljem predstavnika novinarske profesije.

Svaki dan je neka borba, ukoliko se bavite nazavisnim novinarstvom”, rekao je Dojčinović i upozorio da je, zbog toga, čest sindrom izgaranja i sagorevanja na poslu.

Taj stres posle nekog vremena postaje dijagnoza i to je problem“, napomenuo je Dojčinović.

Urednik portala poznatog po otkrivanju brojnih afera tvrdi da je Srbija jedan od lidera kada je je reč o lažnim vestima.

Dojčinović ukazuje na postojanje “državnih lažnih vesti” koje u tabloide stižu “sa vrha“.

Kada je reč o lažnim vestima, u Srbiji je sve transparentno, naglasio je Dojčinović i zaključio da se tabloidi koji objavljuju lažne vesti finansiraju iz budžeta, kroz odobravanje projekta.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Grupa Socijalisti i demokrate: Vučić bezobzirno ignorisao bezbednost građana radi političke koristi

Brisel, 08. jul 2020. – Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP…