Naslovna Društvo Domovi zdravlja, filijale RFZO i centri za socijalni rad nepristupačni za građane sa invaliditetom

Domovi zdravlja, filijale RFZO i centri za socijalni rad nepristupačni za građane sa invaliditetom

5 minuta za čitanje
0
734
Pristupačnost za sve

Beograd, 15. oktobar 2018. – Domovi zdravlja, filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i prostorije centara za socijalni rad nepristupačni su za građane sa invaliditetom, zaključak je Posebnog izveštaja Zaštitnika građana "Pristupačnost za sve" koji je predstavljen u Beogradu.

 Analiza je obuhvatila 26 gradova i opština, a kako je objasnila pomoćnica generalnog sekretara Zaštitnika građana Tanja Dlesk kancelarije centara za socijalni rad nisu adekvatne za korisnike koji imaju neku vrstu invaliditeta.

"Prisutna je neadekvatna organizacija zdravstvenih službi, koje su zapravo raspoređene u više razuđenih objekata paviljonskog tipa, nalaze su u višespratnicama, pa one službe koje se nalaze na višim spratovima potpuno su nepristupačne", objasnila je Dlesk.

Ona je objasnila da izveštaj nema za cilj da kritikuje rad bilo koje institucije ili lokalne samouprave, već da realno sagleda situaciju na terenu i uzroke kako bi mogla da predloži neka rešenja.

"Domaći propisi prate međunarodne propise, ali sankcije koje su predviđene, nisu dovoljne. Mi na terenu nismo zaključili da je ikada neka od tih sankcija primenjena. Nijedan građevinski inspektor nikada nije izrekao novčanu kaznu", kazala je Dlesk.

Predlog je da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture revidira pravni okvir, kako bi uspostavilo dobar mehanizam nadzora, da sankcije budu primenljive.

"Preporuke su i jačanje kapaciteta lokalne samouprave, kontinuirana edukacija zaposlenih, uključivanje osoba sa invaliditetom u sve aktivnosti vezane za pristupačnost", rekla je Dlesk i dodala da je bitno da lokalne samouprave donesu strategije.

Zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović rekla je da lokalne samouprave kao problem često ističu to što nemaju dovoljno finansijskih sredstava.

"Nisu finansijska sredstva uvek najveći problem, dešava se da imate ograničena sredstva, ali ako se dobro planira i dobro rasporede nisu problem. Nekada je mnogo bitnije da imamo svest da nešto treba da uradimo i da krenemo u jednom pravcu, pa ćemo jednu po jednu oblast da uredimo", rekla je Stevanović.

Zamenica direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Sandra Nedeljković rekla je da je pristupačnost objekata ušla u proceduru koju su dobile sve lokalne samouprave, a da je ta kancelarija obnovila 193 objekata, u toku je rekonstrukcija 63, a projektna dokumentacija radi se za 86 objekta.

Izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije Ivanka Jovanović je ocenila da je najveći problem što Srbija nema sveobuhvatni plan za obzbeđivanje pristupačnosti i otklanjanje postojećih barijera.

"Dodatni nedostatak tome je činjenica što Srbija već dve godine nema Strategiju unapređenja položaja osaoba sa invaliditetom i prateći akcioni plan", objasnila je Jovanović.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Mijatović: Presuda za ubistvo Ćuruvije jedna od najvažnijih za bezbednost novinara poslednjih decenija

Beograd, 06. jul 2020. – Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović za Cenzo…