Naslovna Kultura Književnost Dragićević Šešić na panelu „Kultura u tranziciji“: Živimo u konfuziji vrednosti

Dragićević Šešić na panelu „Kultura u tranziciji“: Živimo u konfuziji vrednosti

7 minuta za čitanje
0
518
Kultura u tranziciji

Beograd, 28. jun 2018. –  Na programu drugog dana 7. Beogradskog festivala evropske književnosti bili su panel Kultura u tranziciji, razgovor s nemačkom književnicom turskog porekla Hatidže Akin, kao i film Buketa Alakusa Jednog Hansa sa ljutim sosom nastao po istoimenom romanu Hatidže Akin.

Na prvoj večeri 7. Beogradskog festivala evropske književnosti Havijer Serkas, veliki španski i evropski pisac predstavio je upravo objavljeno srpsko izdanje svog romana Hohštapler.

Na panelu Kultura u tranziciji, teoretičarka kulture i medija Milena Dragićević Šešić, umetnik Saša Rakezić i književna kritilarka i novinarka Marija Nenezić razgovarali su o promenama koje su zahvatile kulturu tokom društvene i ekonomske tranzicije, ali i tokom medijske i tehnološke tranzicije modernog doba.

Kultura više nije u društvenom centru, sve više je na njegovoj periferiji. I to je svakako važan oblik tranzicije savremene kulture. Promena statusa kulture praćena je promenom njenog globalnog konteksta, ali i tranzicijom prema prostoru digitalnog iskustva. Sve to zahteva osmišljavanje novog konteksta kulture, zbog čega su se organizatori i odlučili da temu ovogodišnjeg panela.

Ne znamo gde želimo da stignemo, pa zato ne znamo ni kuda idemo. Pošto je naša stvarnost obeležena dezorijentacijom, to se prenosi i na samo polje kulture, što opterećuje kako kreativne pojedince, tako i kulturne institucije“, rekla je  teoretičarka kulture i medija Milena Dragićević Šešić.

 Dragićević Šešić je ocenila da „živimo u konfuziji vrednosti“ i dodala je da „kod nas postoji tradicionalna rascepkanost kulturnog polja. Ali isto tako kultura je po svojim rezultatima mnogo bolja od konteksta u kome nastaje. Naša tranzicija se ne završava, ali idemo ka polju sve veće kontrole u celom društvu. Kontrola institucija, pa i obrazovnih i kulturnih, postala je u naše vreme mnogo veća nego u vreme jednopartijskog socijalizma“.

Zajedno sa Sašom Rakezićem i Marijom Nenezić, ona je razgovarala o oblicima tranzicije u kojima se nalazi savremena kultura, od promene statusa kulture do promene njenog globalnog ili pak medijskog konteksta.

Saša Rakezić je govorio o svom neposrednom umetničkom iskustvu, o tome koliko se ono promenilo u novim socijalnim i kulturnim okolnostima.

Imam 55 godina. Ja neću doživeti neko stabilno vreme, ni neko uređeno društvo. To mi je potpuno jasno. I radim sa tom svešću svaki dan na stvarima kojima se bavim potpuno posvećeno, jer je to moj izbor i moj svet. Svaki dan se bavim kulturom i umetnošću. Radim svoje radove, ako ne radim to, onda pišem tekstove o stripovima, ako ne radim ni to, onda organizujem događaje posvećene umetnosti stripa. Mi decenijama stalno imamo neku situaciju. Od nas se neprestano tražimo neko odlaganje i neko razumevanje dok se nešto ne dogodi ili dok se nešto ne reši. Zato i naše vreme jeste vreme dezorijentisanosti“ rekao je Saša Rakezić.

Pročitajte i razgovor sa Gojkom Božovićem (glavnog urednika Arhipelaga).

Publika je snažno pozdravila nastup nemačke književnice turskog porekla Hatidže Akin na 7. Beogradskom festivalu evropske književnosti. Spontana i otvorena, ova autorka je predstavila teme i postupke svojih romana, od kojih je najpoznatiji Jednog Hansa sa ljutim sosom, po kome je i snimljen istoimeni film koji je publika sinoć videla na kraju festivalskog programa. Hatidže Akin pripoveda u svojim romanima o susretu Istoka i Zapada, turskog i nemačkog iskustva, kao i o mnoštvu predrasuda koje u tom susretu nastaju. Njeno duhovito pripovedanje raskriva sterotipe koji nastaju na obe strane.

Gostovanje Hatidže Akin ostvareno je u saradnji Arhipelaga i Goethe Instituta Beograd, tako da je  na Festivalu gostovao Literatur Cafe Goethe-Instituta Beograd.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Književnost
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Svaka promena procesa pristupanja EU mora biti zasnovana na verodostojnoj perspektivi članstva

Brisel, 18. januar 2020. – Reforma procesa pristupanja EU treba da donese izmene meh…