Naslovna Politika DRI: Skoro 93 odsto javnih nabavki sprovedeno mimo procedura

DRI: Skoro 93 odsto javnih nabavki sprovedeno mimo procedura

3 minuta za čitanje
0
206
Državna revizorska institucija

Beograd, 25. maj 2019. – Državna revizorska institucija (DRI) je, tokom 2018. godine, zbog sumnje da je učinjen prekršaj, privredni prestup ili krivično delo, podnela ukupno 289 prijava protiv 157 odgovornih lica, navodi se u godišnjem izveštaju DRI.

Od podnetih prijava, 242 se odnose na zahteve za pokretanje prekršajnog postupka, 26 na prijave za privredni prestup i 21 na krivične prijave.

Takođe, podneto je 30 informacija nadležnim tužilaštvima na dalje postupanje i ispitivanje da li u radnjama odgovornih lica postoje elementi krivičnog dela.

Državna revizorska institucija je utvrdila greške i nepravilnosti u iznosu od 217 milijardi dinara sprovodeći revizije u 2018. godini kod 209 subjekata. Greške u finansijskim izveštajima iznosile su 195 milijardi dinara, odnosno 90 odsto ukupnih nepravilnosti, dok su ostatak nepravilnosti u poslovanju, rekao je generalni državni revizor Duško Pejović.

On je naglasio da bi, ukoliko bi državni organi krenuli u akciju da obuče i sertifikuju one koji sastavljaju finansijske izveštaje, mnoge greške bile izbegnute i stanje u državi bi bilo mnogo sređenije.

Javni dug Srbije je, prema njegovim rečima, 1. oktobra prošle godine iznosio 58,69 odsto BDP i, takođe, nije uključivao obaveze po osnovu restitucije, a Zakon o budžetskom sistemu ograničava taj dug na 45 odsto.

Nepravilnosti su česte i kada je u pitanju sprovođenje postupaka javnih nabavki, gde je iznos učešća nepravilnosti u odnosu na iznos obuhvaćen revizijom iznosio gotovo 93 odsto.

Naime, vrednost ugovorenih javnih nabavki iznosila je 1,42 milijarde dinara, a nabavke koje nisu u skladu sa zakonom iznosile su 1,32 milijarde. Nepravilnosti se uglavnom dešavaju kada se konkursnom dokumentacijom odrede dodatni uslovi koji nisu u vezi sa predmetom nabavke ili kada se bez razloga ne sprovede postupak nabavke.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

GREVIO: Srbija da obezbedi besplatnu pravnu pomoć za žrtve svih oblika nasilja

Beograd, 22. januar 2020. – Ekspertska grupa Saveta Evrope za borbu protiv nasilja nad žen…