Naslovna Društvo DRI: Svaka treća lokalna samouprava nije uspostavila uslugu ličnog pratioca za decu sa invaliditetom

DRI: Svaka treća lokalna samouprava nije uspostavila uslugu ličnog pratioca za decu sa invaliditetom

3 minuta za čitanje
0
122
dete

Beograd, 26. januar 2021. – Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da 47 lokalnih samouprava od 2017. do 2019. godine nije uspostavilo uslugu ličnog pratioca za decu sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju.

To znači da svaka treća lokalna samouprava nije pružala tu uslugu iako deca imaju pravo na pomoć ličnog pratioca, objavila je DRI.

Da su jedinice lokalne samouprave efikasnije preduzimale aktivnosti na obezbeđenju usluge, veći broj dece kojima je potrebna dodatna podrška bi dobio ličnog pratioca, rekao je na konferenciji za novinare predsednik DRI Duško Pejović.

On je naveo i da u 29 jedinica lokalne samouprave pružalac usluge ličnog pratioca nije licenciran, što može uticati na kvalitet pružanja usluge, kao i da odsustvo planiranja i nedostatak sredstava, nepostojanje lokalnih normativnih akata, mali broj licenciranih organizacija i lica ukazuje na to da postoji rizik od neefikasnog pružanja ove usluge.

DRI je takođe utvrdila da, kako se navodi u izveštaju, osim grada Beograda, ostale lokalne samouprave nisu normativno uredile uslugu “lični pratilac deteta”,  da nisu planirale sredstva u skladu sa potrebama za tom uslugom, kao i da je samo Beograd u posmatranom periodu obezbedio ličnog pratioca deteta preko licencirane organizacije.

“Nijedna od jedinica lokalne samouprave koje su bile subjekti revizije nije donela metodologiju formiranja cene te usluge”, naglasila je vođa tima za reviziju svrsishodnosti Svetlana Milanović Vrcelj.

Kako bi poboljšali pružanje ove usluge, DRI je gradu Beogradu preporučila da preduzme neophodne aktivnosti i stvori uslove za povećanje broja dece korisnika, kao i da obezbedi ekfikasniji rad komisija koje o tome donose odluku.

Кragujevcu i Apatinu DRI je preporučila da normativno urede svrhu, namenu, način i postupak obezbeđivanja usluge lični pratilac deteta, kao i da propišu metodologiju formiranja cene te usluge.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…