Naslovna Politika DRI: U Srbiji se godišnje gubi više od trećine proizvodene vode za piće

DRI: U Srbiji se godišnje gubi više od trećine proizvodene vode za piće

3 minuta za čitanje
0
169
Voda

Beograd, 27. decembar 2019. – Državna revizorska institucija (DRI) je utvrdila da od 2015. do 2018. godine 20 odsto testiranih uzoraka vode za piće iz javnih vodovoda i vodnih objekata u Srbiji nije ispunjavalo propisane kriterijume ispravnosti.

Subjekti revizije DRI bili su gradovi Zrenjanin i Sombor, gradska opšina Mladenovac i opštine Požega i Svilajnac.

U izveštaju o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Dostupnost i ispravnost vode za pićeDRI je navela da jedinice lokalne samouprave i gradska opština – subjekti revizije nisu preduzele mere kako bi se u potpunosti obezbedili preduslovi za kontinuirano pružanje usluga snabdevanja ispravnom vodom za piće, jednaka dostupnost i podjednak kvalitet vode za piće kojom se snabdeva stanovništvo.

Po nalazima državnih revizora, lokalne samouprave nisu utvrdile način izjašnjavanja korisnika o kvalitetu pružanja usluge, projekti nisu realizovani u predviđenim rokovima, a korišćeni indikatori ostvarenja ciljeva nisu usmereni na ocenu efekata ulaganja javnih sredstava u unapređenje dostupnosti i ispravnosti vode za piće.

Кašnjenje u donošenju podzakonskog akta kojim se uređuju uslovi i obaveze za delovanje u oblasti javnog zdravlja i neaktivnost jedinica lokalne samouprave doprineli su tome da nisu preuzete obaveze planiranja i praćenja ispravnosti vode za piće zbog čega nije obezbeđeno da se kontrola na teritoriji za koju su nadležne vrši u svim javnim vodovodima i u propisanom obimu. Nejednako postupanje prilikom ocene bezbednosti upotrebe vode za piće utiče da stručno mišljenje o bezbednosti upotrebe, odnosno mogućnosti korišćenja vode za piće, nije sadržano u svim izveštajima o rezultatima analiza koji se dostavljaju sanitarnim inspektorima radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti“, ističe se u izveštaju DRI.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Grupa Socijalisti i demokrate: Vučić bezobzirno ignorisao bezbednost građana radi političke koristi

Brisel, 08. jul 2020. – Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP…