Naslovna IT Događaji Druga ENTER konferencija protekla u znaku aktuelnih tehnoloških tema

Druga ENTER konferencija protekla u znaku aktuelnih tehnoloških tema

6 minuta za čitanje
0
583
Konferencija Enter

Beograd, 29. april 2018. – U sredu 25. i četvrtak 26. aprila održana je druga ENTER konferencija u Jugoslovenskoj kinoteci.

Tokom dva dana više od 30 predavača govorilo je o temama i tehnlogijama koje su obeležile prethodni period.

Drugi dan konferencije se podudarao i sa obeležavanjem Međunarodnog dana devojaka u IKT-u.

Budući da ENTER konferencija povezuje i predstavlja aktere koji deluju u IT sektoru, sa posebnim osvrtom na podsticaj, rezultate i rad žena u njemu, u ovogodišnjem programu se našlo više od 15 govornica.

Prethodnu godinu u tehnološkoj sferi su obeležile sve veća upotreba blockchain tehnologije, rastuća količina velikih podataka (Big Data), sve veća povezanost pametnih uređaja i prodor veštačke inteligencije u sve više društvenih segmenata.

Upravo su ove oblasti bile u fokusu ovogodišnjeg programa ENTER konferencije.

O svakoj temi je govorilo po nekoliko predavača, koji dolaze iz različitih profesionalnih okruženja te su zbog različitih perspektiva doprineli da steknemo jasniju sliku o ovim tehnlogijama i njihovoj primeni.

Kada je reč o blockchain tehnologiji, o svom radu su govorili Ivan Bjelajac iz MVP Workshop-a, Vladimir Lelićanin iz OriginTrail-a, Ljubica Vujović iz SmartCat-a. Vladimir je značaj blockchain tehnologije uporedio sa nastankom i ekspanzijom Interneta devedesetih godina. Vladimir smatra da potencijal blockchain tehnologije prevazilazi domene kriptovalute i da njena istinska moć leži u decentralizaciji podataka koje omogućava.

O veštačkoj inteligenciji su između ostalih govorili i Natali Delić iz Vip Mobile-a, Nina Lozo iz IBM-a, Nina Radojičić i Anđelka Zečević sa Matematičkog fakulteta. Natali Delić je govorila o tome kako machine learning menja telekomunikacionu industriju i kako utiče na strateško pozicioniranje kompanija u ovoj industriji. Njeno mišljenje je da će veštačka inteligencija u budućnosti preuzimati sve više poslova koji mogu da se automatizuju, ali da će ljudski faktor ostati presudan kada je reč o upravljanju veštačkom inteligencijom. Natali smatra i da će sigurnost podataka korisnika biti najvažnije pitanje u budućnosti kada je reč o telekomunikacionoj industriji.

O primeni Data Science-a govorile su Dina Dicić iz GroundLink-a i Ljubica Vujović iz SmartCat-a. Dina je govorila o upotrebi data science-a u marketingu, kao i o prednostima i opasnostima ove prakse. Ljubica je govorila o tome kako se javni sentiment, velike vesti, podaci iz blockchaina i tehnički indikatori pretvaraju u signale koji mogu dati bolje razumevanje kriptovalute i koji se koriste za predikciju njene vrednosti na tržištu.

O Internet of Things-u govorili su Anja Čarapić iz UrbiGo startup-a, kao i Nebojša Stojanović i Nenad Gligorić iz DunavNet-a. Anja je govorila o svom projektu izrade pametnih bašta u urbanom okruženju.

Pored predavačkog programa, učesnici konferencije su na radionicama imali prilike da steknu i praktične veštine u radu sa mentorima, dok se u okviru panel diskusija govorilo o trenutno vrlo aktuelnoj temi-GDPR-u kao i o inbound regrutaciji i kako kompanije u Srbiji koriste ovu metodologiju u procesu zapošljavanja.

Više informacija o konferenciji, ali i drugim dešavanjima koje organizuje Spacevent možete pratiti i putem Facebook, Twitter i Instagram naloga.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Događaji
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNS dodelio nagrade najboljim novinarima u 2020. godini

Beograd, 21. decembar 2020.  – Udruženje novinara Srbije (UNS) uručilo je novinarske…