Naslovna Politika Evropska unija ,,Druga strana svega” finalista za filmsku nagradu Lux Evropskog parlamenta

,,Druga strana svega” finalista za filmsku nagradu Lux Evropskog parlamenta

4 min read
0
160
Lux Prize 2018

Beograd, 28. jul 2018. –  Tri ostvarenja u konkurenciji za filmsku nagradu LUX za 2018. su: Stiks, Druga strana svega i Žena u ratu.

Uži izbor za ovogodišnje izdanje nargade Lux je objavljen na konferenciji za štampu u Rimu.

Među finalistima godišnje nagrade Parlamenta su:

  • Druga strana svega, rediteljke Mile Turajlić (Srbija, Francuska, Katar)
  • Žena u ratu, reditelja Benedikta Erlingsona (Island, Francuska, Ukrajina)
  • Stiks, reditelja Volfganga Fišera (Nemačka, Austrija)

Druga strana svega srpske rediteljke Mile Turajlić je dokumentarac koji se bavi istorijom cele jedne države i njenog društva u borbi protiv nacionalizma za demokratiju. Hronika jedne srpske porodice se u ovom filmu pretvara u kritički portret aktiviste u vremenima velikih previranja i preispituje odgovornost svake generacije da se bori za sopstvenu budućnost.

Žena u ratu islandskog reditelja Benedikta Erlingsona je vesela, kreativna, energična i feministička saga o profesorki muičkog koja ima dvostruki život kao pasionirana zaštitnica životne sredine. I dok planira svoj najsmeliji poduhvat, otkriva da je njen zahtev za usvajanje prihvaćen te da je mala devojčica čeka u Ukrajini.

Stiks austrijskom reditelja Volfganga Fišera na prvi pogled deluje kao dokumentarac, ali je zapravo majstorski komponovana alegorija polarizovanog sveta u kom živimo i naše ambivalentnosti prema izbegličkoj krizi. Protagonistkinja plovi na svoj odmor iz snova, sama na jahti preko Atlantika, ali nailazi na brod u očajnom stanju koji je pun ljudi kojima očajnički treba pomoć. Obalska straža je putem radija savetuje da nastavi svojim putem jer nema odgovarajuću opremu, ali se to kosi sa njenim osećajem društvene odgovornosti. Da li će nastaviti da slobodno plovi dok se ostali dave?

Ovi filmovi će biti prikazani u odabranim bioskopima širom Evrope u narednih par nedelja, ali najviše šansi da ih pogledate ćete imati na Lux filmskim danima ove jeseni.

Zahvaljujući podršci Evropskog parlamenta, ova tri filma će biti titlovana na 24 zvanična jezika EU i prikazana u nizu gradova širom Evrope kao i na nekoliko festivala.

Poslanici će glasati i objaviti odluku o pobedniku 14. novembra na plenarnom zasedanju u Stazburu u prisustvu rediteljâ i rediteljke, prenosi Delegacija EU u Srbiji.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…