Naslovna Kultura Film ‘’Druga strana svega’’ pred valjevskom publikom

‘’Druga strana svega’’ pred valjevskom publikom

3 min read
0
961
Druga strana svega

Valjevo, 8. januar 2018. – U okviru Valjevskih filmskih susreta valjevska publika imaće priliku da 15. januara pogleda  dokumentarni film ‘’Druga strana svega’’, novo ostvarenje Mile Turajlić.

Prva projekcija filma počinje u 17:30, a druga u 20 časova u Bioskopu "85" (bivši Dom omladine) i ulaz je besplatan. Nakon druge projekcije će uslediti razgovor sa autorkom filma.

Kroz intimne razgovore majke i ćerke, dokumentarni film Druga strana svega ispituje ishode političkog angažovanja u vremenu nacionalizma, građanskog rata i diktature.

Dok rediteljka traži odgovore od svoje majke, čuvene profesorke Unverziteta u Beogradu Srbijanke Turajlić, o njenoj borbi i razočarenjima, hronika jedne porodice postaje i portret jednog društva tokom političkih nemira i postavlja pitanje da li, i kako nove generacije nastavljaju i oblikuju borbu za budućnost zemlje u kojoj žive.

Film Druga strana svega je imao svetsku premijeru na prestižnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF), njujoršku premijeru (NYC DOC) i evropsku premijeru u Amsterdamu, gde je osvojio glavnu nagradu na najvažnijem festivalu dokumentarnog filma IDFA, a zatim popunio Sava Centar na domaćoj premijeri, održanoj 29. novembra u okviru 23. Festivala autorskog filma. 

Rediteljka, domaćoj publici poznata po svom debitantskom filmu „Cinema Komunisto“, je svoje drugo ostvarenje snimala više od 5 godina.

Film Druga strana svega je finansijski podržao Filmski centar Srbije, a iza produkcije filma stoje beogradska producentska kuća Dribbling Pictures i francuska kuća Survivance. Posebno je značajno da je koproducent na filmu HBO Europe, svetski poznat po nagrađivanim i kvalitetnim pričama koje su osvojile kritičare i gledaoce širom sveta, kome je „Druga strana svega“ prva koprodukcija sa Srbijom.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Film
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Šabić: Javno iznošenje ličnog stava o kršenju društvenih pravila ne može i ne sme se zabraniti ni jednom pojedincu, pa ni Povereniku

Beograd, 15. oktobar 2018. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaš…