Naslovna Politika Društvo novinara BiH podržalo protest novinara u Banjaluci

Društvo novinara BiH podržalo protest novinara u Banjaluci

3 min read
0
139
Vladimir Kovačević

Sarajevo, 6. novembar 2018. – Društvo novinara BiH podržalo je kolege koje su danas protestovale u Banjaluci kako bi još jednom izrazile podršku novinaru BNTV Vladimiru Kovačeviću, koji je 26. augusta bio žrtva brutalnog napada metalnim palicama u tom gradu.

"Smatramo nedopustivim da slučaj napada na kolegu Kovačevića nije rešen ni dva meseca od napada koji se dogodio nakon što je obavio radni zadatak na protestima 'Pravda za Davida'", navedeno je u pismu podrške banjalučkim kolegama, prenosi klix.ba.

Iz Društva novinara su ukazali da nerešavanje ovog, jednog u nizu slučajeva napada na novinare u BiH ne samo da još jednom dovodi u pitanje kredibilitet institucija za provođenje zakona u Republici Srpskoj i BiH u celini, već izaziva opravdanju sumnju da li ove institucije zaista žele da reše slučaj koji se zbog svoje brutalnosti može okarakterizirati i kao pokušaj ubistva.

Podsećaju da je Društvo novinara podržalo globalnu akciju Međunarodne federacije novinara (IFJ) za okončanje nekažnjivosti za zločine protiv novinara. Kampanja ima za cilj da vlade postanu odgovorne za evidenciju u borbi protiv nekažnjivosti i da osude sva krivična dela nad novinarima koja ostaju nekažnjena.

U Banjaluci danas je održano protest novinara, jer su prošla dva meseca, a još nije otkriven motiv i nalogodavci napada na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića.

Protestno okupljanje inicirao je banjalučki Klub novinara.

Vladimir Kovačević je fizički napadnut u Banjaluci 26. augusta. Pretučen u banjalučkom naselju Obilićevo, ispred zgrade u kojoj stanuje.

Iz policije RS su ranije saopštili da će biti raspisana poternica za Nedeljkom Dukićem (27) iz Kneževa zbog sumnje da je zajedno s bokserom Markom Čolićem (31) učestvovao u pokušaju ubistva Kovačevića.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

PrEUgovor: U Srbiji zabrinjavajuće tendencije u oblastima vladavine prava

Beograd, 16. april 2019. – Rokovi za ispunjavanje preuzetih obaveza iz akcionih plan…