Naslovna Društvo Društvo sudija traži da se zbog korona virusa odrede mere zaštite zaposlenih u sudovima

Društvo sudija traži da se zbog korona virusa odrede mere zaštite zaposlenih u sudovima

1 minuta za čitanje
0
354
sudija

Beograd, 18. mart 2020. – Društvo sudija Srbije pozvalo je Visoki savet sudstva i predsednika Vrhovnog kasacionog suda da odrede jasne, konkretne i usklađene preventivne mere od širenja korona virusa u radu sudova, počev od odgovarajuće zaštite zaposlenih u sudovima.

Da odrede dežurstva samo u pritvorskim predmetima, kao i u onim u kojima je građanima neposredno ugroženo zdravlje ili egzistencija, kao i u onim predmetima u kojima dežurni sudija proceni da su hitni, jer je neophodno gradirati po prioritetu“, navodi se u saopštenju.

To strukovno udruženje je podsetilo da je sudska vlast jedna od tri ravnopravne grane državne vlasti i da njen predstavnik treba da bude prisutan u svim kriznim štabovima radi sveobuhvatnijeg sagledavanja društvenih procesa koji mogu uticati na širenje virusa i bržeg i odgovarajućeg reagovanja na promene okolnosti.

U pismu su apelovali na predsednika Republike, premijerku i predsednicu parlamenta da razmotre mogućnost donošenja uredbe kojom bi za vreme trajanja vanrednog stanja bio propisan opšti zastoj zastarevanja potraživanja i prekid prekluzivnih rokova.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Galup: oko 56% ispitanika u Srbiji smatra da najgori period epidemije korona virusa tek dolazi

Cirih, 31. mart 2020. – Oko 60% građana Srbije zabrinuto je zbog pandemije korona vi…