Naslovna Civilno društvo Država diskriminisala građane starije od 65 godina tokom vanrednog stanja?

Država diskriminisala građane starije od 65 godina tokom vanrednog stanja?

2 minuta za čitanje
0
69
Viši sud u Beogradu

Beograd, 04. decembar 2020. – Beogradski centar za ljudska prava (BCLJP) tužio je Srbiju Višem sudu u Beogradu.

 Od suda se traži da utvrdi da li je država propisivanjem mera u vanrednom stanju diskriminisala građane starije od 65 godina, izjavio je FoNetu pravni savetnik BCLJP Luka Mihajlović.

Ukoliko to bude utvrđeno, BLJP zahteva da takva odluka bude objavljvena u dnevnim listovima, precizirao je Mihajlović u serijalu razgovora Destinacija.

On je objasnio da se ne dovodi u pitanje da li država ima legitimni cilj da ograniči kretanje zbog suzbijanja širenja virusa, ali BCLJP smatra da ograničenja nisu bila srazmerna.

Neka prava mogu da budu ograničena samo u obimu u kojem je to neophodno, predočio je Mihajlović,  uveren da u slučaju policijskog časa nije bilo nikakvog razloga da se starijima od 65 godina ne dozvoli šetnja napolju, u vreme kada je to drugima bilo zabranjeno.

“Trpanje u prodavnice” starijih od 65 godina od četiri do sedam ujutro nazvao je kontraproduktivnim i konstatovao da je država “prenaglila”.

Kako je precizirao, postojao je opravdani strah od toga šta će se desiti, pošto je bilo dosta “neproverenih stvari”, ali su mere “predugo” trajale.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…